Fred & Toody (Pierced Arrows, Dead Moon) på ny Europa-turné!

Pokalen i Oslo (19.februar) og Lundetangen Pub i Skien (20.februar) har gjort et scoop av dimensjoner. De har booket Fred og Toody Cole når de nå legger ut på en ny Europa-turné utpå nyåret. Fred & Toody, for faen! Pierced Arrows!! Dead Moon!!! Verdens tøffeste ektepar, rockens virkelige helter, sliterne over alle slitere i rock'n'roll-sirkuset, legendene. I og med at spesielt Fred har slitt tungt med helsa de siste par årene, spesielt nå i 2016, så kan dette fort bli en siste anledning til å se dem live. The Wilhelmsens vurderer å sende en patrulje sørover i anledning disse konsertene, så her må pinadø folk kjenne sin besøkelsestid! 

Om vi har noen lesere her på bloggen vår som ikke kjenner til Fred & Toody, så må vi først si "skam dere", for så å beordre dere til å nilytte til alle de rundt regnet tjue albumene de har gitt ut som Dead Moon og Pierced Arrows. Vi snakker om den reneste rock'n'roll som eksisterer der ute, og som selvsagt er skitten, skakk og vill. Vi snakker om et ektepar som er forbilder for en bråte artister og band rundtom på planeten, og det er ikke en eneste musiker i verden som har annet enn lovord å komme med om dem. De er rett og slett det nærmeste vi kommer uangripelige rockere i dag.

Fred Cole platedebuterte med låten "Ain't Got No Self-Respect" med bandet The Lords helt tilbake i 1964. Året etter spilte han inn to låter, "Poverty Shack" og "Rover", med bandet Deep Soul Cole. I 1966 gikk han inn i garasjen med sitt nye band The Weeds, spilte inn singelen "It's Your Time" (b-siden var låten "Little Girl"), en låt som fant veien til en av Nuggets-boksene, og som i dag er en skikkelig sjeldenhet som samlere gir nyrer for. Bandet hatet Vietnam-krigen, og i frykt for å bli sendt til Sørøst-Asia siktet bandet seg inn på Canada. Heldigvis gikk de tom for bensin i Portland, Oregon, noe som førte til at de da måtte ordne seg en spillejobb for å komme seg videre. De endte opp med å spille på den lille klubben The Folk Singer, og tilfeldighetene ville det altså sånn at Toody Conner jobbet der. Resten er, som det så riktig heter, historie.

De giftet seg nærmest umiddelbart, og har altså vært gift i 50 år når de legger ut på turné til neste år. Ekteskapet ble holdt hemmelig i lang tid, fordi manageren mente at det ikke var spesielt rocka å ha en gift frontmann i bandet. Manageren sørget dessuten for at bandet skiftet navn til The Lolipop Shoppe, siden The Weeds kunne forveksles med The Seeds, og holdt bare ut i et lite år med tyggegummi-navnet. I 1969 var det over.

Ekteparet var oppgitt over musikkbransjen, pakket sine to barn og utstyr i bilen og la turen mot Alaska. De startet sitt eget selskap, Whizeagle, og hardrockbandet Zipper. Det småkule resultatet av dette prosjektet er den selvtitulerte skiva fra 1974. Men, dette var ikke Fred & Toody som de ønsket å framstå, så da de ble invitert til å åpne for Ramones i '77 kastet de seg på punkbølgen og startet bandet King Bee. De slapp en singel, "Hot Pistol", som først og fremst er interessant fordi dette var den første låten Fred spilte gitar på. Det ble med den ene singelen, men nå var Fred gira på å få med seg Toody i prosjektene sine, så han lærte henne å spille bass og startet bandet The Rats. De spilte inn hele tre skiver, og er på mange måter de første antydningene til hva som var i vente. The Wilhelmsens anbefaler folk å sjekke dem ut.

Punkattityd, stort forbruk av trommeslagere og lysten til å gjøre noe annet førte til at Fred lot The Rats avgå ved døden i 1983. Hans neste prosjekt ble selvsagt et countryband. Noe annet skulle ha tatt seg ut. Jeg har hørt de fire låtene som ligger på Spotify, og her snakker vi om to singler med b-sider som er samlet på en EP. Alle fire låtene er knakende kule, og jeg har lenge ønsket at Fred tok The Western Front hakket lenger, for her snakker vi om grisetøff countryrock i gata til Green On Red. Dette var i '85, og allerede året etter var The Western Front byttet ut med Range Rats, et band der Toody fikk en langt mer sentral rolle. Artig nok kom Andrew Loomis (den legendariske Dead Moon-trommisen) på audition, men ble veid og funnet for lett. De kjørte heller på med en trommemaskin, og spilte inn 11 låter. I 1987 var de lei av hele trommemaskinen, ville spille rock'n'roll igjen, ringte Andrew Loomis, og Dead Moon var født. Et av verdens tøffeste band, og det er udiskutabelt. Punktum.

Etterhvert som årene gikk, turnéne kom og forsvant, og livet som Dead Moon ble vel slitsomt, hentet Fred & Toody inn Kelly Halliborton, og startet bandet Pierced Arrows. Igjen en trio, og atter et punka garasjerockband, i samme gate som Dead Moon, og bortimot like kult.

Faen, for et ektepar..

Så, leksa til rockerne i Grenlandsområdet og Oslo blir å sjekke ut det de har gjort, om du ikke kjenner til det, og stille opp på Pokalen eller Lundetangen Pub. Et greit sted å begynne kan være med spillelista under her. Lykke til!

https://open.spotify.com/user/johnnywilhelmsen/playlist/0vBqTruCqgPpCcknkF3msJ

Kategorier