Sju Kjappe: Alexander Lindbäck

Ukas gjest i "Sju Kjappe" er ingen ringere enn Alexander Lindbäck, musikeren og Safe & Sound Recordings-sjefen fra Lakselv som har spilt med "alle" her i landet, og noen i det store utland. Vi snakker om en utadvendt og glad laks (hah) som er en fabelaktig trommis, men som er alt annet enn bortkommen med en gitar i labbene eller når han fronter egne band. Jeg ble først oppmerksom på hans talenter da han spilte trommer med St. Thomas, og ble smått imponert da hans Seven Doors Hotel begynte å slippe album. Han ble sågar booket til Senjafestivalen i 2014 med Seven Doors Hotel etter at de hadde sluppet den fin-fine skiva The Arcade.

I løpet av de siste årene har han drevet og styrt med Folque, Sister Rain, American Suitcase, Unnveig Aas, Signe Marie Rustad og Roger Græsberg & Foreningen, i tillegg til å ha fått i gang det nydelige plateselskapet Safe & Sound. Han har bl.a. hanket inn Tor Thomassen og hans The Late Great, som allerede har rukket å imponere langt utenfor Tromsø sine grenser, med kun to singler sluppet i markedet. Albumet kommer 20.mai, og det gleder nok The Wilhelmsens seg til like mye som Alexander.

Ja, og så har han spilt med The Jayhawks, sånn bare for å nevne det. Og stilt opp på intervju med oss.

 

Så, hva er ifølge Alexander Lindbäck tidenes fem beste album?

The Band / The Band
The Beatles / Abbey Road
Slayer / Reign in Blood
Joni Mitchell / Blue
Bob Dylan / Highway 61 Revisited

Jeg ser nå at lista er litt rar, men det er denne dagen også. I morgen er en annen dag.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=rrswc2qLFaI[/embed]

Men, om du fikk velge vilt og uhemmet blant alle musikere på planeten, hvem hadde du sett på samme scene? Bandet skal bestå av en trommis, en bassist, en gitarist, en keyboardist og en vokalist, og du kan ikke plukke mer enn et medlem pr band. Du bestemmer selv om du vil ha med levende eller døde.

For å begrense meg litt så velger jeg kun norske, levende musikere.  Dette bandet skulle jeg gjerne ha sett! Døde musikere er så kjedelige!

Trommer: Paal Nilssen-Love
Bass: Nikolai Eilertsen
Tangenter: Iver Kleive
Gitar: Geir Sundstøl
Vokal: Mari Boine

Lykke til med å få samlet disse folkene på samme sted...

 

Haha! Ja, døde musikere er ikke dem det er mest liv i, så ser den. Det bandet der vet jeg ikke helt om jeg har kondis til å samle, så jeg tror du får gjøre jobben selv.
Hva var det første albumet du kjøpte, og hvor kjøpte du det?

Godt spørsmål. Begynte så tidlig at det har jeg glemt. Jeg tipper det var Juba Juba med Knutsen & Ludvigsen. Før det hadde jeg en opptakskassett med Creedence.

 

Den skiva tror jeg veldig mange i din aldersgruppe hadde som første skive. Og da helst som kassett.
Kan du tipse våre lesere om en låt som sender deg smilende og trallende inn i din egen verden, og en låt som gir deg lyst til å ro langt til havs og hoppe på havet, uten redningsvest?

Hoppe på havet? Da må det selvfølgelig bli «Seven Bright Seas» med The Late Great fra Tromsø. De slipper et fantastisk album den 20. mai og spiller slippekonsert både i Tromsø og Oslo.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=q9RkxMmYhWk[/embed]

Ser jo at det er fullt mulig å hoppe smilende og trallende på havet med "Seven Bright Seas" på øret. Så bra er låten.
Hvilket album har du høyest forventninger til i 2016?

Nå har jeg jo allerede nevnt The Late Great, så... Jeg er spent på om jeg oppdager noe nytt og jævla bra.

 

The Late Great, ja. Faen til skive. Jeg tror mange vil bli lykkelige når "Songs From The 21st Century" slippes.
Hvilket band eller artist er nærmest ditt hjerte av det som er avlet fram her til lands?

Knutsen & Ludvigsen var viktigst for min musikalske utvikling tidlig i barneårene, så da svarer jeg dem. I voksen alder synes jeg alle bør høre på «Folk, gitar & sang» (2006) av Annar By. Norges svar på Bert Jansch.

 

Annar By, ja. Erik Lukashaugen har skrytt uhemmet av den karen tidligere, så nå skal jeg pinadø ta for meg det albumet.
Så det store spørsmålet her hos The Wilhelmsens. Hva er din favorittlåt med Tom Waits?

Jeg er ikke den største Waits-kjenneren i nabolaget, men akkurat nå ramler «House Where Nobody Lives» inn i hodet mitt. En relativt ny countryballade.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=CqN-WQmVzx8[/embed]

Du er en stor nok kjenner til å velge deg en nydelig låt av Far, selv om du nok definerer tid litt annerledes enn oss. Låten, som er på "Mule Variations", ble sluppet for 17 år siden, i 1999, og han har rukket å gi ut fire studioalbum, ei dobbel live-skive og en trippel samler med rariteter siden den gang. Men, det er vel sånn Alexander holde seg ung?

Vi takker uansett Lindbäck så mye for praten, og ønsker han lykke til i fortsettelsen med alle hans prosjekter.

Kategorier