Sju Kjappe: Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er mer aktuell enn noensinne i disse dager, etter at hans fjerde album har fått slengt toppkarakterer etter seg fra alle hold. De fleste avisredaksjoner har vært på banen, og plutselig har de brukt både spalteplass og energi på norsk musikk. Det er både gledelig og fortjent, for er det noen som har jobbet for sin plass i spotlightene så er det Bjella. Han var 40 før vi ante hvem han var, og nærmer seg nå 50 med stormskritt. Gode Liv fikk blodskryt her hos oss forleden dag, og selv om vi har valgt å gå bort fra disse hersens tallene, så skjønte nok alle som leste omtalen at dette er medisin for musikksjelene våre.

"Alle" har vært på banen de siste dagene, og det gjelder ikke bare avisene som har intervjuet ham om alt fra hjembygda til hans rolle som talsmann for de tause menn, for de som faller utenfor, men også TV2 og NRK, som har gitt ham litt tid i ruta. Ja, så fikk jeg med meg Knut Schreiner og TIDAL sitt intervju med påfølgende solokonsert, og har sett at konsertene begynner å bli utsolgt. Bjella opplever det de fleste artister bare drømmer om i disse dager, og har endt opp med svært så travle dager. Men, han har det ikke mer travelt enn at han ville være med på vår lille musikkprat..

Gratulerer med et suverent album, Bjella, og takk for at du tar deg tid til vår lille nerdeprat! Vi kjører bare på..

Hva er ifølge Stein Torleif tidenes fem beste album?

1. Tom Verlaine: Warm & Cool
2. Ann Peebles: I can't Stand the Rain
3. Bob Hund: Jag Rear ut min sjel
4. Aurelio Fierro: Buon Giorno Napoli
5. Joan Garcia Esquivel: Cabaret Tragio

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=HWyFGnKYCHw[/embed]

Oi! Her var det mye uventet og ukjent. Tom Verlaine og Television kjenner jeg selvsagt godt til, men at du rater ham så høyt var overraskende og kult. Bob Hund var mer ventet, men allikevel spenstig at han kommer inn på ei så celeber liste. Ann Peebles er ei souldronning. Punktum. De andre to kjenner jeg overhode ikke til, så her må det litt utforsking til. Takk for tips!
Om du fikk velge vilt og uhemmet blant alle musikere på planeten, hvem hadde du sett på samme scene? Bandet skal bestå av en trommis, en bassist, en gitarist, en keyboardist og en vokalist, og du kan ikke plukke mer enn et medlem pr band. Du bestemmer selv om du vil ha med levende eller døde.

Gitar: Susanne Sundfør
Bass: Jeff Lynne
Trommer: Dave Stewart
Keyboard: 2Pac
Vokal: Shane MacGowan og Dr. John 

 

Dæven! Å få det bandet der til å fungere tror jeg hadde blitt litt av en oppgave. Shane og The Night Tripper sammen på ei scene med vokaljobb, 2Pac med tangentansvar og Sundfør på gitar! Jeg lurer veldig på hvordan dette vil låte, men ikke minst hva de ville ha spilt? Rock? Rap? Pop? Country? Ikke godt å si..
Hva var det første albumet du kjøpte, og hvor kjøpte du det?

Den kristne Jazzrockgruppa Kainos frå Molde "Tolvte Time", kjøpt på Brye Foto og Musikk i Ål sentrum i 1980.

 

Her tror jeg vi trygt kan si at du er enestående. Jeg nekter å tro at det er et eneste menneske på denne planeten, utenom deg, som kan si dette. Og, nå har jeg altså hørt på "Tolvte Time", og det høres jo veldig "tidsriktig" ut, så jeg regner med at de hørte på Yes, Toto og band i de baner. Hvordan du endte opp med å kjenne til dem er en helt annen sak..
Kan du tipse våre lesere om en euforisk deilig låt som får deg til å hente fram luftgitaren, og en kjip djevel av en låt som gjør at du forbanner hele musikkbransjen?

"Jesus etc" av Wilco gjer godt.

"Afterski" med dj Broiler og tekstlinja; "...toppene PÅ Hemsedal" gjer vondt.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=v4_O4Sj-XTs[/embed]

"Jesus Etc" gjør virkelig godt, ja. Da må jeg jo i samme slengen anbefale Bill Fays fabelaktige album Life Is People (2012), der han bl.a. har en strøken tolkning av låten. Og, Dj Broiler? Faen..
Hvis du skal anbefale et album som har kommet ut det siste året, hva går du for da? 

Moskus Trio; bootleg frå Villfiskfestivalen Ål 2015.

 

Dette er vel en jazztrio, og noe jeg ikke har hørt. Når du i tillegg trekker fram en bootleg, ja, da blir det vanskelig å sjekke ut. Men, jeg får vel forsøke med YouTube, for nå ble jeg nysgjerrig.
Hvilket band eller artist er ditt hjerte nærmest av det Norge har å by på?

Når Razika kjem på radion høyre eg etter.

 

Det er du såvisst ikke alene om. Men, jeg må innrømme at mitt forhold til bandet er fra nettopp radioen.
Så det store spørsmålet her hos The Wilhelmsens. Hva er din favorittlåt med Tom Waits?
 

Clap Hands

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=osNuXgWsP_4[/embed]

Kort og godt. Alle lydene fra Rain Dogs er perfekte, og "Clap Hands", andrelåten på A-siden, er en del av medisinen jeg må ta med jevne mellomrom. Artig nok så spiller Michael Blair perkusjon på denne låten, og han hadde du med deg på Heim For Å Døy. Det er kult, det!

Takk for praten, Stein Torleif. Jeg gleder meg til du legger turen nordover, med fullt band og nye låter. Vi ses!

 

Kategorier