Howe Gelb, Café Sånn (Tromsø), 23.august 2017

Noen begreper skal man være sparsomme med, og ikke slenge rundt seg i tide og utide, men onsdag 23.august i det Herrens år 2017 kommer ei sann legende til Tromsø. Han kommer for å spille noen fantastiske låter for de heldige og smarte som legger turen til Café Sånn utpå kvelden. Denne begivenheten vil du ikke gå glipp av om du er musikkinteressert, og herligheten er stilt i stand av konsertarrangøren The North Coutry Fair, i samarbeid med Café Sånn. Denne gjengen med flotte folk har som mål å bringe den fineste americana, country og folkrock til folket her oppe i nord, og lykkes svært, svært godt med det. Tidligere i år har jeg fått med meg Steve Wynn på en nydelig hjemmekonsert, og Hugo Race på Blårock. To herlige og intime konserter vi kan takke disse idealistene for. At de ikke har noen planer om å gi seg er jeg og mange med meg utrolig takknemlig for.

Nå står altså Howe Gelb for tur, og for de av dere som ikke kjenner til herren fra Scranton, PA så er det bare å sjekke ut spillelista under her, ta med deg kjæresten din, og sette kursen mot Kulturhuset og Café Sånn. Gelb har, til tross for sin Pennsylvania-oppvekst, på mange måter blitt symbolet på rockescena i Tuscon, AZ, og var sammen med Dan Stuart og Green On Red karen som inspirerte band som Calexico, The Sidewinders (med bl.a. gitarhelten Rich Hopkins) og Supersuckers. Etter at hans første band, The Giant Sandworms, ble oppløst og alle medlemmene jagd på dør (bl.a. Rainer Ptacek), startet han opp "enmannsbandet" Giant Sand. Han ville ikke binde seg til kun et par, tre karer, men heller hente inn talentfulle og kule musikere som til enhver tid passet inn i hans idéer. Opp gjennom årene har det blitt mange titalls dyktige kvinner og menn, og det å ramse opp alle han har samarbeidet med vil bli en håpløs øvelse. Men, nevnte Rainer, John Convertino og Jeoy Burns fra Calexico, Juliana Hatfield, Mark Lanegan, Grant-Lee Phillips, Steve Shelley fra Sonic Youth, Steve Wynn, M. Ward, Richard Buckner, Niko Case, Evan Dando (Lemonheads), Grandaddy, Richmond Fontaine, The Sadies og vår egen St. Thomas er noen som bare må namedroppes.

Giant Sand debuterte i 1985 med den røffe og gitartunge Valley of Rain. Gelb ble kjapt sammenlignet med Neil Young, og etterhvert plassert i samme sjanger som Green On Red, Dream Syndicate, Thin White Rope, The Walkabouts og The Long Ryders. Vi snakker altså om ørkenrock, og vi snakker om Paisley Underground. Og, ikke minst; vi snakker om et av de kuleste band som startet opp siste halvdel av 80-tallet. Foreløpig siste album med Giant Sand kom i 2015, Heartbreak Pass, og var det tjuende studioalbumet fra det holdet. Mine personlige favoritter er debuten og The Love Songs fra 80-tallet, Center of the Universe og Glum fra 90-tallet, og Chore of Enchantment og Provisions fra 2000-tallet. Ikke bare viser disse albumene spennvidden i hans produksjon, men like mye en artist som hele tiden utforsker nye sider ved musikken og vil framover. Hans hyllest til byen han bor i, Tuscon, ble sluppet i 2012 under navnet Giant Giant Sand, og er et must å sjekke ut.

Men, selv om Mr. Gelb garantert vil spille noen låter fra Giant Sand-katalogen, så er det soloartisten som tar turen til Tromsø. Han vil presentere låtene sine på piano eller med gitar i lankene, og har ikke høstet annet enn lovord for disse konsertene. I tillegg til å ha gitt ut hele seksten soloalbum, slapp han i 1997 det ubegripelig vakre albumet Slush med bandet OP8. De som ikke kjenner til dette har mye å glede seg til. Fra solokatalogen hans må jeg óg trekke fram noen virkelige godbiter. Confluence (2001), 'Sno Angel Like You (2006), The Coincidentalist (2013) og fjorårets Future Standards. Igjen, en bredde få kan matche, med låter som kunne vært på album av Neil Young, The The, Mark Lanegan, Grant Lee Buffalo og Tom Waits.

Café sånn har vel plass til rundt 150 mennesker, og om det ikke er utsolgt til denne konserten blir jeg både overrasket og trist. Om du ikke har bestemt deg ennå for om du skal ta turen så kan det være en idé å sjekke ut spillelista under her. Det tar deg bare tre kvarter. 11 låter plukket fra hele hans karriere, og alle sanger jeg har et visst håp om å få høre. Så, her er det bare å stille opp og få med seg en konsert det sannsynligvis vil gå gjetord om i mange, mange år. Dæven, som jeg gleder meg!

https://open.spotify.com/user/johnnywilhelmsen/playlist/4XYjGuliWsDIIIYVkcaizw

Kategorier