Bilde

2020 oppsummeres med de 20 beste albumene

X-antall på topp-lister er særdeles subjektive, og er du som meg så bytter kanskje albumene plass i løpet av uka, men her er resultatet da jeg til slutt klarte å oppsummere 2020 som musikkår. Jeg tar gjerne en diskusjon!

Som om det ikke er vanskelig nok å lage ei best of-liste med albumene i 2020, som forresten var et veldig bra plateår, så ble jeg tipset om noen album rett over nyttår, og disse kunne ikke forbigås i stillhet. To av dem havnet på lista mi.

En annen ting som ble vanskelig var å gjennomføre planen om å lage ei liste for norske album, og ei liste for utenlandske. De norske utgivelsene holder et så høyt internasjonalt nivå at det rett og slett må synliggjøres på en måte, og da var ei topp 20-liste med "rått og røti," som vi sier i Østerdalen, på sin plass, i stedet for topp 10-lister.

Når man oppsummerer året på denne måten så ser man også hva slags musikk man er mest svak for, og at det var såpass mye metal på lista var kanskje ikke helt overraskende. Uansett, her er lista. Noe vil nok varierer fra dag til dag med tanke på plassering, men jeg står inne for disse 20.

1. TESTAMENT - TITANS OF CREATIONS

Testament

Det er vanskelig å sette noen andre på toppen når Testament gir ut album. Dette er veteraner som fortsatt har mye i seg, og som ikke er redd for å utvikle seg. Titans.. er det best albumet siden vi var i et annet årtusen. 

 

2. BENEDICTION - SCRIPTURES

Benediction

Nok en veteran, og et fantastisk comeback! Denne har jeg ventet på siden sommeren 2019, da vokalist Dave Ingram i et intervju røpte at han var på vei tilbake. Første album siden 2008, og nesten bestenotering. Engelsk death metal har noe helt spesielt ved seg!

 

3. VREDEHAMMER - VIPEROUS

Vredehammer

Det beste norske albumet kom allerede i vinter. Denne trioen fra Rana gir ut en metal-hybrid det er vanskelig å sette bare én merkelapp på, fellesnevneren er at det er ekstremt. De fleste etablerte ekstremmetal-band bør være grønne av misunnelse.

 

4. SLOMOSA - S/T

Slomosa

Hadde Black Sabbath vært bergensere så hadde de gått under navnet Slomosa. Dette er så 70-talls men samtidig så friskt! Ikke gå glipp av disse, vær så snill!

 

5. PARADISE LOST - OBSIDIAN

PL

Det er mange veteraner på lista, jeg vet det, men når Paradise Lost tar det beste fra Icon og blander det med det beste fra One Second... da blir det gull! 

 

6. THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY - ALGORITHM AND BLUES

GBZ

Straight out of Hadeland! Dette er punk på sitt beste! Ikke i Norge, i hele verden! Og for et liveband! 

 

7. ANAAL NATHRAKH - ENDARKENMENT

Anaal Nathrakh

Med en god blanding av death metal, black metal og industry har disse engelskmennene funnet sitt sted i metalens verden. På denne er det såpass mye Strapping Young Lad ca The new black at det bøter på savnet etter dem. 

 

8. KVELERTAK - SPLID

Kvelertak

Det gjorde seg med vokalistbytte for Kvelertak, for da fikk vi to fete band. Hjelvik nådde akkurat ikke opp på lista mi, men det betyr ikke at den bør forbigås. Kvelertak fortsetter sin Scandirock med black metal-influenser, men kanskje litt mer punk i musikken denne gangen.

 

9. AKHLYS - MELINOË

Akhlys

Disse amerikanerne treffer virkelig godt med sin black metal. Dette er en miks av to såpass ulike band som Emperor og Mayhem. For meg et nytt bekjentskap, men vi skal nok henge sammen i mange år.

 

10. ULVER - FLOWERS OF EVIL

Ulver

Ulver er ikke redd for å utfordre seg selv. Fellesnevneren for det bandet har gitt ut er at det holder skyhøy kvalitet. At Ulver bestemte seg for å bli et 80-talls synthpop-band skal vi bare juble for.

 

Og her er resten:

11. KEISER - OUR WRETCHED DEMISE

12. CONCEPTION - STATE OF DECEPTION

13. NAPALM DEATH - THROES OF JOY IN THE JAWS OG DEFATISM

14. PUCIFER - EXISTENTIAL RECKONING

15. KATATONIA - CITY BURIALS

16. MR. BUNGLE - THE RAGING WRATH OF THE EASTER BUNNY DEMO

17. THE STREETS - NONE OF US ARE GETTING OUT OF THIS LIFE ALIVE

18. MIDNIGHT - REBIRTH OF BLASPHEMY

19. THE DOGS - CROSSMAKER

20. SMASHING PUMPKINS - CYR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier