Vederkast - Balladen Om Herr Fredrik Åkare Och Den Söta Fröken Cecilia Lind (Multitone Musikförlag AB)

Liker du Cornelis Vreeswijk? Og, du liker rocken din hard, passe progressiv og med solide stoner-doser? Da skal du bare lese videre, og spisse ørene så godt du kan, for Tromsø-bandet Vederkast slipper i dag singelen "Balladen Om Herr Fredrik Åkare Och Den Söte Fröken Cecilia Lind". Eller, når jeg tenker meg om, denne låten vil du digge om du bare liker en av delene. Tenker jeg meg skikkelig godt om så vil du like dette om du liker rock'n'roll generelt. Faen, jeg kan like godt ta denne epistelen helt ut; du vil digge Vederkast sin singel om du liker alt annet enn total stillhet.

Vokalist, bassist og frontmann Paul-René Aronsen har fått med seg kompisene sine på en semi-absurd cover av den nederlandske svenskens lille mesterverk. Nå har riktignok Cornelis alltid delt æren for låten med halve England, noe som seg hør og bør i og med at melodien er en gammel engelsk folkesang, "Monday Morning", blant annet spilt inn av Peter, Paul & Mary. Vreeswijk spilte inn låten i 1966 første gang, og siden har den blitt spilt inn en rekke ganger, av Cornelis selv og andre trubadurer og band. 

Svenske Aronsen, fra Arvika, synger "Balladen Om Herr Fredrik Åkare Och Den Söta Fröken Cecilia Lind" som den aldri har blitt sunget før, og gitaristene Finn Fodstad og Sindre Bakland lirer av seg riff og snadder som Cornelis selv neppe hadde sett for seg, ikke en gang om han hadde drømt om låten ei natt. At trommis Magnus Tornensis trommer som en besatt, alltid fullstendig i takt med kompisene, hadde derimot jeg forventet. Den karen kan hamre.

Från Öckerö loge hörs dragspel och bas
Fullmånen lyser som var den av glas
Där dansar Fredrik Åkare, kind emot kind,
med lilla fröken Cecilia Lind

Aldri før har denne kjærlighetserklæringen framstått så dyster og så mørk. Vi er ikke på en trekkspillfestival i Sverige på 60-tallet lengre. Vederkast har tatt Cornelis med i den mørkeste kjelleren i Tromsø, og droner seg gjennom fortellingen om sekstenårige Cecilia som blir "kjär" i den langt eldre Fredrik. Resultatet blir en slags ulovlig kjærlighet i langt større grad enn tiltenkt for femti år siden. Aronsen har en mektig stemme, og den blir mektigere enn noensinne når han virkelig tar i her. De seige riffene til Fodstad og Bakland understøtter den djevelsk kraftige røsten til Paul-René på ypperste vis, og det at Tornensis finner symbalene sine tett og ofte skaper den sakrale stemningen som gjør dette til noe som minner om et ulovlig forhold.

Men dansen tog slut och vart skulle dom gå?
Dom bodde så nära varandra ändå
Till slut kom dom fram till Cecilias grind
"Nu vill jag bli kysst" sa Cecilia Lind

At Vederkast er et av landets tighteste band har jeg visst lenge, og at de elsker å herje sammen er allment kjent for de som liker rocken sin beinhard her oppe i nord. Med "Balladen Om Herr Fredrik Åkare Och Den Söta Fröken Cecilia Lind" beviser de at de trives veldig godt i de svært så melodiøse områdene óg. Men, mest av alt tenker jeg at Aronsen får bevist, for de som måtte ha betvilt det, at han er en  vokalist av rang. Stemmen er faensteike kraftigere enn General Løs Ekstra Sterk, han holder tonene som en Pavarotti, og har en bredde på stemmebåndene som er sjuk. Han herjer høyt og lavt, fra lav messing til ville primalskrik, og synger ut om Cecilias kåtskap og Fredriks liksom-tilbakeholdenhet med en innlevelse få kan matche.

Och stjärnorna skimrar och timmarna flyr,
och Fredrik är gammal men månen är ny
Ja, Fredrik är gammal men kärlek är blind
"Åh, kyss mig igen " sa Cecilia Lind

Avslutningen er som seg hør og bør siste vers i en låt av dette formatet, med en crescendo som gir ståpels og det som verre er. Dynamikken er det jeg virkelig verdsetter med Vederkast, og måten de varierer mellom å øse på og roe ned gjør at jeg storkoser meg i 5:40. Og, Chris Cornell kan ta seg en bolle. Eller gi ut noe nytt som kan matche dette. Det skal han få slite med. Tungt

Karer - dere må få gitt ut et nytt album snart!

Vurdering: 8.5/10

https://open.spotify.com/track/2yedvP92BSKVKHp6tSDwIl

Balladen Om Herr Fredrik Åkare Och Den Söta Fröken Cecilia Lind

 

Mer om samme artist