Brygger På Noe Mesterlig

Heave Blood & Die - Brigade (Blues For the Red Sun)

De unge, spreke og beintøffe karene i Heave Blood & Die, ja, og den sånn cirka minst like unge, spreke og tøffe synth-sjefen Marie Sofie Langeland Mikkelsen, legger virkelig opp til et alldeles strålende oppfølgingsalbum etter den fin-fine selvtitulerte debuten fra i fjor. På sitt første forsøk var det veldig mye bredbeint øs og pøs, noe vi forsåvidt kan vente oss mer av på skiva som slippes 1.desember, eller rettere sagt første del av skiva, Part I: Daggers. Men, med den kule singelen Plague som ble sluppet rett over nyttår, og dagens brutalt stilige singelslipp, så har de virkelig vært gjennom en seriøs utvikling som band. Det er langt mer melodiøse greier de styrer med nå, samtidig som de definitivt er tro mot sjangeren sin. Bandet driver fortsatt med stoner rock og doom metall, og inspirasjonskildene er de samme, noe som høres. Kyuss, Converge, Neurosis og Melvins, så vel som Black Sabbath og Hawkwind, kan anes i låten og lydbildet. 

Gitarist og vokalist Mads Ystmark, bassist og vokalist Karl Løftingsmo Pedersen, gitarist Jonas Helgesen Kuivalainen og trommis Morten Kenneth Mortensen har skrevet og komponert "Brigade" sammen med Marie Sofie, så her snakker vi om godt, gammelt lagarbeid. Etter at The Wilhelmsens omtalte "Plague" ble låten Ukas Urørte på P3 i april, bandet har spilt en rekke konserter rundt om i Norge, og klarte til og med å bli booket til Slottsfjell slik at også vestfoldingene fikk kjenne litt på rock'n'roll-feelingen. 

Dance for us - pose for us
Be our rat and tell us a lie
Be for us - see for us
Never be - one of us

A Brigade of rats
Indigo spreads
Faster than plague
Open your mind
And shut down your heart

Et par kakk på symbalene, et seigt og tungt riff kommer inn, bass og trommer droner avgårde, og Karl brøler kontrollert ut meldingene sine. Typisk HB&D-stil, altså, og Tromsøs kuleste stonerrockere maler på i refrengene med å øke tempoet på riffet en anelse. Før nye vers maler Marie Sofie deilige lydbilder med tangentene, mens Mads og Jonas køler på med melodilinjer som fyller skallen med godlyder. Vi snakker om et band som aldri har vært spesielt lystige, men med "Brigade" er de mørkere enn noensinne. Det er noe manipulerende og ekskluderende med meldingene, og selv om det lyriske kan tolkes på ymse vis så kan jeg ikke på noe som helst vis se lyset i tunellen. Her skal det tystes, det skal hoppes når det ropes hopp, og vil "de" ikke krype for herrefolket så vanker det en dolk i ryggen på "dem". Hvem "de" er, og hvem disse manipulatorene er blir nok klarere når Part I: Daggers slippes digitalt 1.desember, og iallefall når den andre EP'en er klar 15.januar. Da slippes også herligheten på vinyl, og det tenker jeg er en godsak mange vil ha klørne i.

Produsent er denne gang Ariel Joshua Sivertsen, fyren som begynner å bli en gjenganger her hos The Wilhelmsens, og som snart må få en professortittel for jobbene han gjør i studio Det virker som om han behersker alle sjangre, og har nå gjort suverene jobber med country, americana, pop og hardrock, så jeg blir ikke overrasket når han nå kan legge doom/stoner til CV'en sin. Med Ariel på laget har HB&D fått tilført et aldri så lite element av pop til låtene sine, selv om de utvilsomt har beholdt dette tunge og mørke. Jeg føler meg sikker på at dette vil føre til at langt flere får opp øynene for dem, og at de vil nå ut til langt flere. "Brigade" bør ha et stort potensiale på kontinentet, og det er langt flere enn Slottsfjell som bør kjenne sin besøkelsestid neste sommer. Det er jeg sikker på at vi får bekreftet allerede 1.desember.

Dæven døtte som vi gleder oss til fortsettelsen. Heave Blood & Die, folkens. Velbekomme!

https://open.spotify.com/album/1ZGN29vDaTYabJZ5Iga1OL

Kategorier