Absolutt Tystnad

At Robert Dyrnes er en absurd aktiv og en utrolig dyktig kar vet alle som følger litt med på The Wilhelmsens. Han har så mange baller i luften til enhver tid at man kan bli svett av å forsøke å følge med på prosjektene hans. Buktafestivalen, Backbeat og Blues For the Red Sun er noe av det han styrer med. Det mange ikke er like klar over er at Robert Dyrnes egentlig er Robert Dyrnes & Kari Westergaard, ekteparet som gjør det aller, aller meste sammen, og som er rett og slett er nordnorsk rock'n'roll-par #1. Nå har Robert skrevet ny bok, og som vanlig er det snakk om ekstremt detaljert nerdeinfo som kretser rundt rock. Denne gang er det alle hans (og Karis) utgivelser som har havnet under lupen.

Alle hans utgivelser, fra 1992 til 2018, blir servert mellom de to permene, med alle detaljer du kan tenke deg, og mer til. Hittil har hans eskapader resultert i at 32.211 LP'er, 34.744 cd'er, 330 kassetter, 1.065 dvd'er, 1.800 bøker og 17 digitale utgivelser befinner seg jevnt fordelt i de tusen hjem. 12 plateselskap og et bokforlag har det blitt i løpet av de 26 årene han har vært i manesjen, det aller meste i samarbeid med Kari, og alt gjort med det viktigste av alt: kjærlighet til rocken, og da primært de lokale rockerne. Robert & Kari har betydd vanvittig mye for den enorme utviklingen vi har sett på Tromsøs rockescene. Buktafestivalen, og alle spinoff-effektene rundt denne deilige, deilige festivalen, har gitt hundrevis av lokale musikere en scene og et publikum som var utenkelig for et par tiår siden. Og, som om ikke det er nok, så har de beste av disse artistene og bandene fått en unik mulighet til å spille inn og gi ut musikken sin. Hvis vi ikke snakker om ildsjeler med verdens største I'er så vet ikke jeg.

Absolutt Tystnad er Roberts femte bokutgivelse, og etter fire bøker som tar for seg det meste som har rørt seg av nordnorsk elektronika, pønk, hardcore, rock, pop- og visemusikk, er det egne utgivelser som blir presentert denne gang. Og, la det være sagt med en gang: Robert (og Kari) begynner virkelig å få dreisen på dette. Visuelt har det blitt ei aldeles utsøkt bok, med kule bilder, alskens utklipp, og forfatterens egne betraktninger. Designet er det Yngvild Andreassen som står for, og hun kan trygt klappe seg selv på skuldrene langt inn i 2019. Nydelig jobb! "Alle" kjenner til Blues For the Red Sun, Westergaard Records, Backbeat Records, Bukta Records og Fucking North Pole Records, men her finner vi altså gull gitt ut av selskapene C'mon Babe Records, Underground Records, Yellow Snow Records (snakk om label-navn!), Flipper Mic Nikket, 3Femten, Backbeat Retro Records og Kebab Cat Records. De fleste har mer enn nok med å starte ett plateselskap, Robert & Kari har altså gjort det 12 ganger.

Men, tilbake til boka. Det første som slår meg når jeg blar i den er hvor proft og inngående de ulike utgivelsene blir omtalt. Og, ikke minst, detaljrikdommen. Robert spurte meg en gang om jeg visste hvilke band han har spilt i. Det vet jeg nå, for å si det sånn. I tillegg til å kunne lese meg opp på musikken han på et eller annet vis har vært involvert i, så er dette ei artig fortelling om hans ferd fra øvingsrommet i fritidsklubben i Bolga i Frei kommune, der bandet hans, Pølsemakerne, fikk et øvingsrom å herje, til hans rolle som Bukta-general og eier av en platebutikk og en rekke plateselskaper. Etter å ha spilt inn 11 låter skjønte Pølsemakerne at de trengte et selskap til å gi ut herligheten, og at de måtte gjøre det selv. Dermed fødtes C'mon Babe Records, et navn som ga seg selv i og med at de hadde en bassist, Frode "Babe" Kvisvik, som ikke akkurat var snar i vendinga. Den første kassetten som ble gitt ut, Siste Skrik, fikk følgende omtale av Svein Ulven i Rock Furore:

Kristiansandsband med litt små-rølpa kjeller-pønk og tekster på norsk. Ikke uhyre spennende, men noe her er bra gjort. Noe seigt og noe kjapt. Bandnavn og tekster lar jeg være å slakte da de fleste ville ha godtatt det på engelsk...

Terningkast to, tenker jeg Ulven ville ha gitt, men omtalen stryker på geografikunnskaper og dølle skriverier.

Foto: Kent-Einar Myreng

At boka er på et heftig nerdenivå, og med informasjon du aldri kommer til å få bruk for, kan omtalene av to singler utgitt på Westergaard Records stå som eksempler på. SCHNOOT 002, en splittsingel Sunshine Reverberation og The Modern Times slapp i forbindelse med Leirvaag Musikkfest 2017, ble trykket i 250 eksemplarer, og sammen med 7"-erne fikk du et fotballkort av Paddy McNair, denne bautaen av en Man Utd-spiller som The Modern Times har lagd en låt om, samt buttons av de fire medlemmene i Sunshine (25 av hvert medlem). Men, i tillegg ble det skrevet et "brev" av undertegnede til de 100 limiterte utgavene, noe du ikke bare blir opplyst om her, men også får se på trykk. Året etter kom SCHNOOT 010, en splittsingel spilt inn av Erlend Julian og Hollow Hearts, utgitt 27.juli 2018, trykket i 245 eks samt fem testpressinger, og med et ekstra omslag til de 80 eksemplarene som ble solgt under Leirvaag Musikkfest. Også denne gang kom singelen med buttons, to forskjellige, med "Æ kjenne han Johnny" og "Æ kjenne han Lars". De vet å gjøre stas på folk, Robert & Kari, og jeg flirte mye når jeg møtte folk som vandret rundt i Gryllefjord med bilde av meg på en button.

Som dere sikkert skjønner nå, så er dette ei bok du MÅ ha om du er opptatt av lokal musikk, Robert & Karis eskapader, og artige historier. Jeg elsker å få servert "unødvendige" detaljer om skiver gitt ut av obskure band, og tonnevis av informasjon om plateutgivelser jeg digger. Men, det jeg kanskje liker aller best etter å ha lest Absolutt Tystnad, er at vi blir enda bedre kjent med Robert & Kari, og virkelig skjønner for et radarpar de er. Og at de er folk man bare må like, som gir av seg selv for at rocken skal blomstre i Tromsø. Måtte de fortsette med det til evig tid. Det neste er vel en statue i Strandskillet?

Du kan fortsatt kjøpe boka, enten på nett eller på Backbeat torsdag 6.desember. Da blir det nemlig et bokbad på Backbeat, der Fredrik Forssman skal spørre og grave om litt av hvert, og The Wilhelmsens vil selvsagt få med seg det. Sa jeg at det følger med en singel bestående av to uutgitte låter med The Pussycats? Nei, men det gjør det altså, og vil du ha denne i samlinga di så bør du befinne deg på Backbeat førstkommende torsdag kl.1800.

Et must å ha i bokhylla!

KJØP ABSOLUTT TYSTNAD

Kategorier

Mer om samme artist