Et stort kyss fra Sverige


BIG KIZZ - I Want My Girl (Teepee Records)

I dag singel-/videodebuterer Gøteborg-bandet BIG KIZZ med låten "I Want My Girl", en forsmak på albumet som kommer dagen etter dagen, 18.mai. Jeg hadde ikke hørt om bandet før trommis Axel Sjöberg sendte meg en mail for noen uker siden, der han lurte på om The Wilhelmsens kunne være interessert i å ha en norsk permiere på låten. Etter å ha hørt gjennom herligheten en gang svarte jeg øyeblikkelig bekreftende på det. BIG KIZZ føyer seg inn i rekken av svenske band som gjør akkurat det svenske band er dritgode på: Bredbeint rock'n'roll som er ment å være festlig og skape godstemning i stua. Og, dette gjør de så fett og kult at Hellacopters, Dundertåget og Union Carbide Production er naturlige referanser.

Nå er BIG KIZZ alt annet enn ferskinger i gamet. Axel kommer fra jobben som trommis i Graveyard, hvor han hamret løs i ti år. John Hoyles spilte gitar i Witchcraft fram til 2010, da han begynte i Spiders, et band han fortsatt spiller i og som slipper sitt tredje album snart. Sistemann i bandet, Pontus Westman, har en fortid i bandet Lady Banana. Den observante leser ser at trioen er en kvartett for øyeblikket, og fjerdemann på lasset er altså bassist Johannes Kronquist, kjent fra band som Hollow Ship og Folks. Det er med andre ord nærliggende å omtale trioen som superband, men jeg lar det være. Dette er uansett supre greier, noe du får bekreftet om du sjekker ut den tre-spors EP'en de slapp i fjor, Eye On You. Om du var på Dinosaur Jr-konserten på Cosmopolite i Oslo rett før jul, en konsert jeg var uhyggelig nær å få med meg, så har du dessuten sett dem live, da de varmet opp for J Mascis & co. Varmet opp gjorde de dessuten for Skambankt 9.mars på Rockefeller.

https://www.youtube.com/watch?v=kROVQtueU1I&app=desktop

"I Want My Girl" skal være moro, og hva er mer moro enn en skikkelig fest? Videoen starter med et lukket lag, flasker som klirrer, og høystemte og blide folk som åpenbart vet å ta seg en fest. Etter en samstemt "skål!" kommer skarptromma inn, en bass buldrer, og et fett og skakt riff kompletterer det lydbildet alle vi som elsker rock'n'roll trenger. Bass, trommer og gitarer. Og så må vi selvsagt ha en fet vokal, og det har definitivt BIG KIZZ sørget for å by på siden de har plassert Pontus Westman i sin midte. Her snakker vi om en klassisk skolert vokalist som synger med en intensitet og pondus som vi finner hos legender som Ozzy Osbourne, Eric Bloom og Robin Zander. 

Samtidig som dette er en låt som helt klart låner fra 70s rock'n'roll-band, så blir det en for snever beskrivelse. Basslinja er skikkelig postpunk-aktig, og kunne like gjerne ha vært hentet fra en Joy Division- eller tidlig Nick Cave & the Bad Seed-låt. Akkurat denne mixen er for meg det som skaper nerven i låten, det som gjør at jeg spisser ører litt ekstra, og bare må sette låten på igjen. Riffene er kule som fy, og sender tankene mine i retning våre egne helter i Helldorado. Altså, det er en ørliten cowboy-twang over lyden Hoyles kjører på med, men soloen skremmer vekk americana-feelingen hvis noen skulle frykte den. At de gjør unna det hele på to og et halvt minutt burde gjøre låten skreddersydd for radiostasjoner som påstår at de tar rock seriøst, og gjør at interessen er på topp hele veien. Vær bare oppmerksom på at "I Want My Girl" er sterkt avhengighetsdannende.

Skulle dette være noe for deg, og det er det jo, så bør du sjekke ut Spotify-lenka under singelen. "Eye On You" består av tre sylfete låter som er sydd over samme lest som "I Want My Girl", men med en anelse mer garasjerockpreg over seg. Knallstilige greier, og nå gleder jeg meg bare til plateslippet senere i vår.

Lytt og nyt!

https://open.spotify.com/track/7hzJ8iIKxcgTTfsq33onUT

https://open.spotify.com/album/6TBZiTaGhaqAQfQTqwLS6q