Bilde
Mads på bardisken
Mads Ystmark fra Heave Blood & Die på bardisken på Leirvaag, noe de utmerkede DJ'ene Kari & Lisa syntes var mer enn greit.

Leirvaag Musikkfest 2019

Leirvaag Musikkfest arrangeres for fjerde gang i slutten av juli. Nok en gang stiller Lars Torbjørn Stenholt brygga si til disposisjon for noen av landsdelens ypperste band og artister, og sommeren er berget for de på yttersia av Senja som elsker rock'n'roll. Som om ikke det er nok så arrangerer vi en deilig grillfest i fjæra nedenfor huset hans, hvor vi tradisjonen tro kan nyte en liten akustisk konsert i solsteiken. For, er det en ting som er sikkert så er det at det blir sol og deilig sommervarme. Sånn er det bare med Leirvaag Musikkfest og avtalen vi har med værgudene.

Sol, sommer, iskald pils, grillmat, kul rock'n'roll, deilig americana, singer/songwritere, blide folk, lyse netter, godstemning på Skreien, vakre omgivelser i Hamn i Senja, verdens beste Senja-burger på Widsten, nachspiel til tidlig morgen, bading i Gryllefjorden, Robert & Kari, Kari & Lisa, kos hos Lars Torbjørn, The Modern Times, whiskey, besøk av de fineste folkene fra Tromsø og Tom sin grilling. Leirvaag Musikkfest. Det er lite som slår det. Og det skal vi få oppleve igjen 26. og 27.juli. 

Du tar med deg drikke, det du måtte ønske, siden vi snakker om et privat arrangement, og alle som kommer er gjester. Blir du sulten så har Skreien Spiseri og Widsten i Gryllefjord nydelig mat i alle varianter, noe som betyr burgere og pizza, fiske- og kjøttretter, alt fra to glimrende kjøkken. Skulle du ha lyst å spise i landets fineste omgivelser, så er landets fineste hotell kun en 8 minutters biltur unna. Der vil de til og med kunne by på en "rockemeny" for de som liker rocka mat. Men, dette er først og fremst en musikkfest, og de som skal sørge for at det blir det i år er:

The Modern Times booket seg selv straks de gikk av scena i fjor sommer, og blir med på moroa for fjerde gang. De har spilt på brygga til Lars Torbjørn hvert eneste år, og jeg klarer lett å se for meg Magnus komme på scena med rullator i 2064, mens Isak banker takta iført oksygenmaske. Terje har helt sikkert langt hår som 70-åring, men jeg har en mistanke om at Jon kan ha anskaffet seg en solid måne innen den tid. Jørgen må sikkert fortsatt vise legg på Polet. Vi er uansett fryktelig glad for at vi blir beæret med nok et besøk av The Modern Times, bandet Gryllefjord elsker å elske. De kommer utover med nye låter i bagasjen, og et album som slippes til høsten. Singlene er nok allerede under huden på de største fans av bandet, så allsangen blir garantert heftigere enn noensinne.

Karl Erik i Sunshine Reverberation var med på å starte Leirvaag Musikkfest, og kommer tilbake for tredje gang, etter et hvileår i fjor. Siden sist har de fått et nytt medlem på keyboards, Lars Nussbaum, og lydbildet har blitt enda heftigere. Sist jeg hørte dem, på avskjedsfesten til Robert Dyrnes og Kari Westergaard, var de så solide, tøffe og gode at det nesten var litt teit. De er så bra at resten av verden burde bli kjent med dem, og forhåpentligvis skjer det når de etterhvert legger ut på en Europa-turné. At Karl Erik, Roger, Erik Sigurd og Jon-André er verdens triveligste folk skader heller ikke, og jeg regner det som sikkert at Lars er i samme kategori. Psykedelisk rock'n'roll, skitten sound, litt krautrock, og en rekke av strøkne melodier er det vi kan forvente. Som vanlig.

Line Saus, denne talentfulle artisten fra Finnmark, er ei dame jeg har kjent til siden jeg jobbet på Blå Rock i Tromsø for et par hundre år siden. Jeg kjente til noen av hennes tidligere bravader på musikkfronten, bl.a. Pulp Vixen, men da jeg hørte "Six Feet Under" i fjor ble jeg slått i bakken. Denne absurd kule murder-balladen som hun gjør sammen med Mark Steiner burde alene ha gjort henne til rockestjerne, og da hun i fjor høst slapp EP'en Down In the Hole burde alle i Norge ha kjent til henne. Bunnsolide låter, fett lydbilde, og et live-sett folk kommer til å huske, blir hennes testamente etter Leirvaag Musikkfest 2019. Det er jeg brennsikker på. Jeg har såvidt sett henne live, og det jeg hørte var så spennende og bra at jeg var tidlig ute med å spørre om hun kunne tenke seg å komme til Gryllefjord i sommer. Heldigvis var hun kjempegira på det, og det er ei topp motivert dame som kommer hit.

Tor Thomassen har vært en viktig del av rockscena i Tromsø i et par tiår allerede, ikke minst pga hans forrige band, Vishnu. Sjekk ut om du ikke kjenner til dem. Nå har han holdt på med The Late Great i tre-fire år, og selvsagt har de rukket å bli et av landets beste band. Jeg har nok sett dem live ti ganger allerede, og skal nok tåle ti runder til. I året. Så bra er de live. Med et bunnsolid band i ryggen blir det aldri kjedelig eller satt, og karene bare elsker å spille i denne konstellasjonen. Erik Nilsson er en mester med tangenter, Ottar Tøllefsen og John Lupton hamrer elegant og heftig på det man kan hamre på, Ariel Joshua er en mester på alt med strenger, mens Stian Grønbech er helt sjef med gitar i nevene. Og, ikke minst, Tor synger som en helt, om det er en rolig, tander låt eller en rocka rakker som skal framføres. The Late Great på Leirvaag, altså. Det blir hysterisk stilig. Så det så.

I 2017 var jeg på Moen Kulturlåve, primært for å se Senjahopen og Sunshine Reverberation. Da jeg forlot låven rundt midnatt, søkksvett og kokfornøyd, var det et annet band som hadde blåst meg på ræv. Rumblin' Retards het bandet, et hardcore/punk-band fra Tromsø, som i mange år har vært en godt bevart hemmelighet. De spiller nesten ikke konserter, og har kun et album på samvittigheten. Men, de er på ingen måte noviser. Edd Sivertsen (for The Modern Times-folkene i Gryllefjord - det er Edd som er referansen i tekstlinja "give me a Motörhead, Edd" i låten "Motörhead". Så det så) er en rolig og fin-fin fyr som i dag er medeier i Blå Rock, men straks den mannen får en mikrofon i nevne så blir han et rock'n'roll-villdyr. Se opp for høye albuer og kjapt fotarbeid! Med seg har han Mads fra Heave Blood & Die, og sammen med RR er han om mulig enda mer spinnvill. Trommis CC Lein Størmer er multitalentet som kan alt som er å kunne her på jorda, men dette er det han virkelig elsker, og sammen med bassist Magnus skapes en vegg av komp. I tillegg til Mads har de ofte Lars Dalheim på gitar, og da vet vi at det blir nok lyd. Dette blir sjukt fett!

Noen ganger må man bare være egoistisk, og det var det jeg var da jeg spurte Erling Ramskjell, a.k.a. Æ, om han kunne tenke seg å komme til Gryllefjord å spille for oss. Han er en travel herremann som alltid holder på med innspilling av et album eller fem, som i tillegg hadde planlagt en spillefri sommer. Men, han hadde skikkelig lyst å komme til Senja, noe som utløste et og annet spastisk utrop her i heimen. Tidligere i år slapp han et heftig fett album under eget navn, Kaospraksis. Det bør alle som skal utover til Gryllefjord i sommer sjekke ut. Ellers har han styrt med mye, ofte sammen med Stefan Sundström, og nå senest som produsent og låtskriver for Spellemann-vinner Ingeborg Oktober. Men, Erling står ufattelig stødig på egne bein, har spilt solo rundt i hele landet, og er en svært så verdsatt musiker i de fleste musikkmiljø. Kjenner du ikke til denne herren så anbefaler jeg at du sjekker ut den lille dokumentaren under her, vist på NRK ved flere anledninger. Den lille reisen går fra Træna til Rockefeller, og er virkelig verdt å se hvis du vil bli litt kjent med en unik og glimrende nordnorsk musiker. Dette gleder jeg meg virkelig til.

Årets program består dermed av gamle kjenninger, The Modern Times og Sunshine Reverberation, og for Leirvaag Musikkfest fire nye bekjentskap - Line Saus, Erling Ramskjell, Rumblin' Retards og The Late Great. Rent musikalsk spenner det fra visesang til brutal pønk, og det bør være noe for enhver i årets program. Alle som en har vært i musikkbransjen i mange år, har ferske utgivelser bak seg, og er veldig motiverte for å spille i Gryllefjord. 

Programmet blir som følger:

Fredag, 26.juli
Line Saus
Rumblin Retards
The Late Great


Lørdag, 27.juli
Erling Ramskjell
Sunshine Reverberation
The Modern Times

Høres dette spennende og artig ut? Da vippser du kr.699,- til 90780184, og blir med på moroa. Velkommen skal du være!

Er du fortsatt i tvil? Sjekk ut spillelista under her.

Kategorier