Bilde
Eric Palmqwist
Herr Palmqwist konstaterer at vinduet og huset har havarert, som forholdet han synger om.

Premiär: Eric Palmqwist - Du Och Jag Mot Döden

Visbyslättens store sønn, Eric Palmqwist, slapp nylig den første singelen fra sitt nye album som er planlagt utgitt til høsten. Eric forteller at dette tematisk vil bli ei skive som kretser rundt samlivsbrudd og separasjon. "Du Och Jag Mot Döden" spiller delvis på løftet som gis i kirka under vielsen, der de lykkelige lover hverandre å "elske og ære hverandre til døden skiller dem ad". Problemet er at det ofte oppstår en del tøffe og utfordrende hendelser i livet som setter denne lovnaden på prøve.

Palmqwist er selv et skillsmissebarn, fra tiden da det fortsatt var skambelagt i komme fra et hjem der foreldrene ikke klarte holde sammen lenger. Selv var han fast bestemt på at han skulle finne den rette, få barn sammen med henne, kjøpe seg hus og anskaffe seg katt og Volvo. Dette lyktes han med, med unntak av det å holde sammen helt til døden skilte dem. Han ble altså separert og skilt fra sin kone, og endte opp nøyaktig der han ikke ønsket å ende opp; som skilt, og med barn som fikk to hjem istedenfor det ene hvor Volvoen stod parkert på gårdsplassen og katta satt i vinduskarmen og ventet på at familien skulle samles til middag.

Naturlig nok føltes det mislykkede ekteskapet ekstra vanskelig å akseptere, og livet ble med ett langt tøffere å hanskes med. Kjernefamilien forduftet, og fram i lyset kom en rekke kruttsterke tekster. Disse låtene ble etterhvert såpass tallrike at det ble album av dem, spilt inn i New York, og med et band i ryggen som fikk Palmqwist vekk fra singer/songwriter-sporet. To gitarer, bass og trommer, riffing og soloer, og låtene ble kledd i stilfull rock-drakt. Det kler virkelig "Du Och Jag Mot Döden", som har blitt en spretten og lystig (!) låt midt i heartland-land.

Vad har vi blivit? Är du et spöke och jag en dåre?
Hur ska vi kunna läka nu?
Vi fyller på med salt i såret
Tills döden skiljar oss åt
I lust och nöd, i lycka och smärta
Det var väl det vi bestämde
För du är kvar inne i mitt hjärta
För alltid, i mitt hjärta

Etter et førstevers der Eric beskriver sin oppvåkning i New York, med jetlag og døgnforvirring, og et refreng som beskriver en mann som fortsatt sliter med løftet som ble gitt til presten, i Guds hus, så synger han på mørkt men vakkert vis om hans eks-kone som fortsatt, og for alltid, vil være en viktig del av hans følelsesliv. Sånn er det bare. Vi snakker altså om en låt det er lett å kjenne seg igjen i, for hvem har ikke opplevd et samlivsbrudd eller tre? Hvem har ikke endt opp med å dele hus, bil og gods, og fordele samvær med barn, mens man sliter som fy med tankene og livet generelt? Det er de færreste forunt å gå gjennom livet uten trøblete forhold og kjipe oppbrudd.

Eric Palmqwist er en reflektert lyriker, en steintøff rocker, og en smart låtskriver, og da blir det i sum en låt som får meg opp i stolen og i "jeg gleder meg til albumet kommer"-modus. Sjekk ut "Du Och Jag Mot Döden" under her, og kom i samme modus. Videoen er av det nostalgiske slaget, og skulle du ende opp med å kjøpe deg en kassettspiller etter å ha sett den så blir jeg ikke overrasket.

Kategorier