Bilde
Steike det er nydelig i Telegrafbukta!

Bukta 2024

Årets festival i Norge 2023, anbefalt av selveste The Guardian som en av 35 festivaler i Europa, 20 år siden den første rock'n'roll-festen i Telegrafbukta - kan Buktafestivalen 2024 leve opp til all hypingen og skrytet? Tja, det vil vise seg, men The Wilhelmsens er i utgangspunktet særdeles enige i at godordene er velfortjente med tanke på det som har vært, og har stor tro på at Bukta-gjengen nok en gang vil levere det som gjør at vi kommer tilbake år etter år: feelgoodstemning, suverene musikkopplevelser, masse bra folk, fabelaktig mat, og de fineste omgivelsene man kan tenke seg.

Av alt det spennende som skal skje i Telegrafbukta 19. og 20.juli, så er det verdt å nevne at The Wilhelmsens kommer til å være sterkt tilstede. Simen, som stikker innom for å skrive om garasjerock innimellom, skal kokkelere på Nyløkken med Sildr, som serverer sild (!!) i et par spennende varianter, og Grilldr, som byr på min favoritt over alle kulinariske favoritter - grilla breiflabb. Det gleder vi oss virkelig til å teste ut. I tillegg er Nora artistansvarlig fredag, og skal serve våre egne helter i Heave Blood & Die, svenske Sarah Klang og stonerbergenserne i Slomosa. De bandene er definitivt i trygge hender. I tillegg til det skal selveste kona suse rundt å sjekke ut hvordan kjente og ukjente helter har det under festivalen, både på mat- og musikkfronten. Det kommer en egen sak på dette rett etter festivalen.

Men, det er og blir musikken som er det viktigste for The Wilhelmsens, og uten en anstendig booking så blir det bortimot håpløst å tilfredsstille oss. Så hvordan ser årets program ut? Blir det tidenes musikkfest for Buktafestivalen? Har de bommet totalt med profilen? Er det i det hele tatt noe å glede seg djevelsk til? Er det en fin balanse mellom rolig, behagelig musikk, pop, pønk og rock'n'roll? Eller blir det en festival på det jevne? Blir et på det jevne vil det uansett bli to fabelaktige dager i Tromsø, så det lever vi veldig godt med. Og, ja, du leste rett - to fabelaktige dager. Bukta har kuttet ned med en dag, så torsdagen blir musikkfri, om du ikke legger turen til Amtmandens, der Kari Westergaard og Lisa Møller spiller fjonge singler til de som måtte trenge et skikkelig vorspiel.

Så, her er det vi kan forvente å høre og se under årets Buktafestival.

Bilde
Anneli Drecker og Nils Johansen holder ikke bare fortet, de driver fortsatt og forsterker det.

Fredag, 19.juli

Telegrafbukta, kl.1700 - Bel Canto

Bukta 24 sparkes i gang av ingen ringere enn Bel Canto, våre egne elektro/pop-helter fra Tromsdalen. Anneli Drecker og Nils Johansen slapp tidligere i år sitt første album på 20 år, "Radiant Green", og er dermed både aktuelle og relevante i 2024, tretti år etter at de startet opp. Vi regner med at det blir ei atmosfærisk stemning, glade publikummere og et band som byr på smakebiter fra årets fin-fine album, samt gamle slagere.
Låten vi håper å få høre: You Rock My World Tonight

Paradisbukta, kl.1805 - Sarah Klang

Den svenske popprinsessa som har sekken full av singer/songwriter-talent, har blitt mer poppa med årene, og fjorårets album "Mercedes" er prov på akkurat det. Nå blir det vanskelig å få med seg denne konserten, i og med at hun spiller samtidig med et annet band jeg bare må se, og fordi hun spiller på Øya om et par uker. Da får vi sett henne der. Tror det blir en trivelig liten time i Paradisbukta, om du har sansen for fine melodier.
Låten vi håper å få høre: Belly Shots

Little Henrik, kl.1805: SYSTEMET

Frk Klang må spille uten meg pga SYSTEMET, hardcoretrioen fra Tromsø med CC Lein Størmer i front er av den rutinerte og dritstilige sorten som øser ut fete riff i et usaklig tempo, samtidig som meldingene leveres med stor pondus. Jeg fikk aldri sett dem på Bastard i fjor høst, da det kolliderte med The North Country-festivalen på Driv. Men nå, nå skal det pinadø bli orden på akkurat det. Det selvtitulerte albumet fra i fjor består av 12 låter som går unna på 25 minutter, så her må de nesten komme opp med noe nytt og spennende. Det er interessant, det.
Låten vi håper å få høre: Mentalt Fengsel

Telegrafbukta, kl.1855 - Heave Blood & Die

Tromsø-kvintetten har gjort osloborgere av seg, og slapp sitt fjerde studioalbum i januar i år. Jeg har fulgt bandet siden debuten i 2016, og har konstatert at de hele veien har hatt ei jevn stigning. Det er fortsatt god, gammel stonerrock de serverer, men de har lagt en del kule elementer inn i låtene sine, elementer som hører hjemme i garasjerocken, poppen og den progressive delen av rocken. Stilige som faen er de, og det gleder et tromsøhjerte at de skal få spille på byens største scene. Det er kult, det.
Låten vi håper å få høre: Radio Silence

Paradisbukta, kl.1950 - Slomosa

Ørkenrock fra Bergen, kan det være noe? Ja, visstfaen kan det det. Slomosa slapp et aldeles strøkent album i 2020, og selv om oppfølgeren lar vente på seg, så vet vi at albumet som vel kommer senere i år vil bli glimrende. Liker du Fu Manchu eller Kyuss så liker du Slomosa (gammelt jungelord). Her blir det seige, superstilige riff, fete taktskifter, tung bassisering og en heftig, dyktig vokalist. Så fryktelig mye mer kan man ikke be om. At Nora skal dalle med dem betyr dessuten at de vil være topp skjerpet.
Låten vi håper å få høre: There Is Nothing New Under the Sun

Little Henrik, kl.1958 - Pulgasari

Tromsøs nye superband, med medlemmer fra Lüt, Ringo Moon, Neon Apartments og A Million Pineapples. Med Mads Ystmark i rekkene vet jeg at dette blir fett, og at jeg må småjogge mellom Paradisbukta og Little Henrik. Karene lover at dette blir midt i blinken for folk som liker The Smiths og Pavements, så da skjønner vi at det blir skakt, skranglete og tøft. Dette blir fort en av årets store, positive overraskelser.
Låten vi håper å få høre: Slacker (eneste låten vi har hørt, og den er spretten)

Telegrafbukta, kl.2045 - The Soundtrack of Our Lives

Jeg har elsket TSOOL siden jeg ble påtvunget albumet "Welcome to the Infant Freebase" av en platepusher i byen i det Herrens år 1996. Ebbot er en rock'n'roll-gud, bandet er bortimot det fineste Sverige har å by på, og låtene de har med i bagasjen - wow! Har sett dem 4 eller 5 ganger, og kjenner at jeg gleder meg like mye denne gang som tidligere. At de er et alvorlig bra live-band gjør absolutt ingenting. Musikk for folk som liker... rock.
Låten vi håper å få høre: Instant Repeater '99 (blir aldri lei av denne)

Paradisbukta, kl.2150 - SPAN

Jeg har vært på alle Buktafestivalene siden 2004, minus 2008, da vi ferierte så lenge i fantastiske Toscana at vi rett og slett ga faen. Uansett, det første året spilte SPAN, og da var skikkelig populære den gang. Det virker de fortsatt å være, men de vil få spille uten undertegnede til stede, noe de nok lever fint med, i og med at det kommer til å bli svært folksomt i Paradisbukta. Med Jarle Bernhoft i spissen snakker vi om en populær gjeng.
Låten de fleste ønsker å høre: Found

Little Henrik, kl.2150 - CLAMM

Jeg hadde gledet meg som en baby til å se australske CIVIC i Bukta. Sånn gikk det ikke, og en reserve måtte hentes inn. Da er det kjekt at det ble et for meg ukjent punkband fra Australia. CLAMM har snurret og gått her hjemme den siste måneden, og jeg kjenner at jeg gleder meg veldig til en intim Little Henrik-konsert. Det vil koke foran scena, så her er det bare å stille opp godt trent og med et åpent sinn. Jeg regner med å bli tråkka på tærne og få sølt øl på klærne. Sånn det skal være med en pønka Melbourne-trio på scena.
Låten vi håper å få høre: Change Enough (den siste singelen til CLAMM er en killer)

Telegrafbukta, kl.2245 - The Cardigans

Jeg så The Cardigans med fjonge, stilige Nina Persson i spissen på Brygga/Ungdommens Hus i Tromsø midt på 90-tallet. Det var før de leverte verdenshits på løpende bånd, men allerede den gang var de interessante, med bl.a. en cover av "Sabbath Bloody Sabbath" på debutskiva. At de atter en gang ble aktuelle pga en TikTok-suksess med "Step On Me" viser bare hvor tilfeldig (?) musikkbransjen kan være. Det blir garantert feelgood-stemning når fredagen avrundes med hits som "Lovefool" og "My Favourite Game".
Låten vi håper å få høre: Sabbath Bloody Sabbath

Så er det bare å kaste seg på en av gratisbussene til byen. Der blir det ymse konserter, som vi kjenner som Bukta Nach. På Amtmandens blir det både disco og pønk med svenske Discopunk. Ukjent for meg, men hvis det rører seg i dansefoten når jeg kommer til byen så går turen til Amtmandens. Vil du ha med deg et stykker tromsøhistorie med rock'n'roll-vri så er Hålogaland Teater stedet å være. Der spiller The Fernets en av sine ekstremt sjeldne konserter. Jeg så dem varme opp for The Modern Times for 7-8 år siden, og jeg tror ikke de har spilt sammen siden den gang. Blir garantert festlig. Det siste alternativet om du vil ha med deg en konsert er KOBOL på Bastard. Her snakker vi kvalitetshardcore, og helter fra JABBA, Reptile Master, Box of Mothers og Blot. Alle konsertene starter kl.0030, så her blir det steinharde valg. Eller, du kan jo ta turen til Blårock, der husets DJs garantert leverer knakende flott rock.

Bilde
The Impossible Green er landets beste liveband, ifølge svært kredible kilder. Foto: Esben Kamstrup

Bukta For Alle er en genistrek, hverken mer eller mindre. En rekke konserter lørdag formiddag, gratis for alle som måtte ønske. I tillegg er det mulig å få gratis drikke og mat, med solide sponsorer i ryggen. En skikkelig gavepakke til Tromsøs befolkning. Jeg er alltid der, primært fordi Buktagjengen alltid klarer å sette opp kruttsterke konserter. Det er ikke leftovers, for å si det sånn. Her har jeg sett Lillebjørn Nilsen, Turboneger, Torgeir Waldemar, Erlend Ropstad, Vidar Vang og Dig Deeper, konserter som sitter klistret i skallen. Så er det alltid en rekke unge band/artister som får vise seg frem, noe som selvsagt er både smart og fint. Unge band trenger ei scene, de trenger spillejobber.

Singer-songwriteren Stéphanie Turcotte vant årets konkurranse for å få en spillejobb på Bukta. Med Big Thief og Phoebe Bridgers som referanser kan det bli riktig så vakkert når hun sparker i gang Bukta For Alle i Paradisbukta kl.1200. Sindre Kielland og Fredrik Sandvik Olsen er duoen som kaller seg Slugwar, men har denne gang med seg Casper Nilsen og skulle etter mine beregninger da bli en trio. De lover noiserock, shoegaze, postrock og psych i ei herlig blanding foran Little Henrik kl.1200. Må jo bli festlig. Ringo Moon har vært unge og lovende lenge, og med sin (passelig) lette indiepop/rock kan det bli riktig så sommerlig og kjekt når de spiller opp til fest i Paradisbukta (kl.1315). Liker du popfunk med høy r&b-faktor så bør du få med deg Girltalk på Little Henrik kl.1315. Det siste som skjer før kveldens program er at metallkometen STORM spiller på hovedscena. 15-åringen har rukket å bli en snakkis i hele Europa, så regn med litt snakk etter at han har gjort sin første konsert i Tromsø.

Men, hovedgreia for undertegnede i år er definitivt The Impossible Green. Kristiansunderne med base i Trondheim slapp tidligere i år albumet "In Technicolor", et album jeg uten blygsel ga en 6'er på terningen. I studio fungerer de utmerket, og har rett og slett produsert et av årets fineste og beste album. Når ekspertene påstår at de er enda kulere live så betyr det at det er direkte viktig å befinne seg i Telegrafbukta kl.1230. Der håper jeg å få høre "Carnivorous Arms". Og "Be the One". Minst.

Bilde
Night Beats med sjef Danny "Lee Blackwell" Rajan Billingsley i midten. Foto: cfaruolo

I år klaffer det endelig med en aldri så liten grillfest før det starter opp i Bukta, en fest der bra folk spiser og drikker godt for å stille i toppform til kveldens musikalske meny. Det er ikke bare trivelig og sosialt, men viktig for å holde ut den særdeles spennende og solide rekken med kremband som skal opptre. Og, her smeller det til fra start.

Telegrafbukta, kl.1730 - Motorpsycho

Jeg har elsket trønderne enda lengre enn TSOOL, i og med at gammelnabo Håkon Gebhardt i mange år var bandets trommis. Siden han sluttet har bandet hatt en rekke trommiser innom, men i disse dager har de vel rett og slett bestemt seg for at de er en duo. Snah og Bent Sæther. Så henter de inn trommis ved behov. Høres ut som en plan. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett dem, det må vel ha bikket ti-tolv, men denne gang blir det ekstra interessant (og bra?). De skal kun spille singler, noe som betyr at de kun skal spille vanvittig bra låter. Det er utgangspunktet sitt, det.
Låten vi håper å få høre: The Slow Phaseout

Paradisbukta, kl.1820 - Unge Funksjonell

Rap/hiphop i Bukta. Kan det bli noe tøft? Det er jeg helt sikker på at det kan, og det at vår egen rapper har fått Paradisbukta som tumleplass sier noe om den posisjonen han allerede har fått i byens musikkmiljø. Oter og Klish er allerede helter, Unge Funksjonell kan fort bli en ny. Som sønn av Vinterhagens Bror Olsen har han fått musikk inn med morsmelka (farsmelka blir for drøyt), og vi hører at han mikser inn mange sjangre i musikken sin. Sånn kan vi like.
Låten vi håper å få høre: Maestro

Little Henrik, kl.1820 - Stéphanie Turcotte

Fikk du ikke med deg Turcotte på Bukta For Alle? Da ordner det seg. Little Henrik er stedet om du ikke er fysen på rap, men trenger roe ned etter Motorpsycho.

Telegrafbukta, kl.1905 - No.4

No.4 har gitt ut 4 album, og de 3 damene har oppnådd 3 Spellemannsnominasjoner. Men, hadde jeg hørt om dem? Nei. Nå har jeg det, og jeg har lyttet litt til musikken. Ganske så florlett pop, fine harmonier, og solid håndverk. Vil tro at No.4 trekker folk som er betydelig yngre enn meg, og at det vil bli fine forhold rett foran scena.
Låten vi håper å få høre: Føkk Lunch

Paradisbukta, kl.1955 - Night Beats

Night Beats med texaneren Danny Lee Blackwell i front er sånn bortimot noe av det tøffeste jeg vet om, hver gang jeg spiller et album med dem. Jeg ble hekta etter "Who Sold My Generation" (2016), og har digga det de har gjort siden. I og med at jeg aldri har sett dem live er dette noe av det jeg har gledet meg mest til, så her kan det tenkes at det kommer en liten garasjerock-tåre eller tre i løpet av den timen de skal spille. Liker du fuzz, gitarøs, laidback holdning, dritbra låter, opsychrock? Da er dette konserten du MÅ få med deg.
Låten vi håper å få høre: New Day

Little Henrik, kl.1955 - Hammok

Klassisk hardcore fra usaklig spennende Hammok. Ufattelig kjipt at de kolliderer med Night Beats, men sånn blir det av og til. Liker du Refused, Fucked Up eller Gallows så blir du å storkose deg i moshpiten foran scena. For, der blir det moshpit.
Låten vi håper å få høre: Seance

Telegrafbukta, kl.2045 - Kvelertak

Stavangerbandet trenger absolutt ingen nærmere presentasjon. "Alle" har hørt på Kvelertak, og stort sett alle har en favorittlåt eller tre med bandet. Om du er en rocker, da, som liker at rocken er kjapp, catchy, og synges på rogalandsk. For min del kan de gjerne spille hvert år, for stemning kan disse karene virkelig skape. Av typen høylydt, ølregn-våt og.. koselig.
Låten vi håper å få høre: Mjød

Paradisbukta, kl.2140 - High Vis

Post-punkere fra London med to album på samvittigheten. Et band jeg normalt ville ha jublet høyt for å få sjansen til å se live. Men en stygg kollisjon gjør sitt til at det neppe skjer. Uansett, dette er musikk for folk som liker Idles, Viagra Boys og Protomartyr. Faen.
Låten vi håper å få høre: Forgot to Grow

Little Henrik, kl.2140 - The Sha-La-Lee's

Her snakker vi om rosinen i pølsa, bandet som lagde det som nesten var fjorårets beste skive, hårfint slått av CIVIC. Liker man Reigning Sound, et band jeg elsker, så blir dette en fest. Småskittent sound, frekke låter, dritbra band, kul vokalist, belgisk garasjerock på sitt beste. "Garbage Dreams" er nok det albumet jeg har spilt mest det siste året, så her blir det vanskelig å plukke bare en låt. Det som er sikkert det er at jeg vil stå klistret foran scena kl.2140.
Låten vi håper å få høre: Wasted Youth

Telegrafbukta, kl.2230 - The War On Drugs

Fra Philadelphia til Tromsø, for andre gang. Jeg så dem for ti år siden, uten å være noe stor fan av bandet, og ble imponert over det de leverte. I år er jeg litt større fan, og forventer å bli imponert, for dette er dyktige musikere som vet hvordan jobben skal gjøres. De er nok Buktas største trekkplaster i år, og får altså æren av å runde av hele festivalen. I hvert fall det som skjer i Telegrafbukta.
Låten vi håper å få høre: Red Eyes

Legger du turen til byen for mer livemusikk kan du få med deg Nonne på Amtmandens, noe som vil være et veldig smart trekk. Duoen er bare rå live. Eller du kan stikke innom HT for å sjekke ut VIKING_DEATH_TRAP.EXE, en duo fra Molde som driver med heftige greier fra scena. De er maskerte, lefler med BDSM, og er kjent for å være både oppkjeftige og "in your face", om du bare våger være nær scena. Siste mulighet er Bastard og psychrock med trioen Kanaan. Det kan rett og slett bli alvorlig fett, og en konsert jeg virkelig må forsøke å få med meg. Hvis jeg ikke ender opp med Blårock og den fjonge musikken de byr på over stereoen.

I morgen braker det løs! Dæsken som vi gleder oss, alle mann (og damer).

Kategorier