Lüt - Du Vet Ingenting (Lüt)

Foto: Terje Arntsen

Av og til dukker det opp band som alle ønsker det beste for. Tromsø-bandet Lüt er et sånn band, noe jeg har erfart den siste uka. En ting er at de er en av fire Urørt-finalister på P3, noe helt annet når andre musikere i Tromsø sender meg meldinger om dem. Etter at jeg skrev en sak om tromsørocken i forrige uke fikk jeg ei melding fra Truls Norbye Olsen, trommis i dritkule Rumblin' Retards , og mannen bak bookingbyrået Fanden I Troms. Jeg hadde forsåvidt glemt å nevne den jobben han gjør for å få utenbys undergrunnsband til Tromsø, men han var opptatt av at det var noen flere band jeg burde sjekke ut. Lüt var et av dem. Og, jeg har om ikke annet sjekket ut singelen som snurrer på P3 for tiden, Du Vet Ingenting.

En annen kar som har tipset meg om denne unge, talentfulle sekstetten er trommeslager i The Modern Times og Beach Bitches, Isak Harbitz. Han påstår at de er djevelsk kule live, og at de til og med er booket til årets Buktafestival. Når Isak kommer med ros som dette så kjøper jeg det; Lüt er kule på ei scene. Bandets medlemmer er mellom 17 og 19 år unge, men har allerede rukket å bli en rimelig rutinert gjeng. Tre av karene, gitarist Ørjan Myrland, trommisen Sveinung Engvik og bassisten Marius James Platt kjenner vi igjen fra The Wolves, Kroken-banden som i veldig ung alder spilte på rockescener i bl.a. Oslo og Porsgrunn. De øvrige karene er Markus Danjord (vokal), Hans Marius Mikkelsen (gitar, også tidligere bookingsjef som ungdomskoleelev på Sommerlyst Ungdomsfestival) og gitaristen Viljar Dunderovic.

Hva er det så Lüt bringer til torgs og gjør at folk vil dem alt godt? Jo, vi snakker om unge, energiske karer som bredbeint og med store baller pøser på med ikke mindre enn tre gitarer, tungt "ulve"-komp, og en vokalist som gir jernet og mer til. Kvelertak banet vei for en hel generasjon energiske og iltre rockere, noe som bl.a. har gitt oss den brillefine Kirkenes-kvintetten Ondt Blod, men også tromsøband som Heave Blood & Die og Reptile Master, samt stavangerbandet NAG. Og, her passer altså Lüt særdeles godt inn. De har tidligere sluppet singlene "Slæpp Mæ Inn" og "Skyt Mæ", kule låter med masse tempo, fete licks og melodilinjer som kan minne veldig om Ondt Blod. Med Urørt-favoritten har de tatt et steg videre.

En melodiøs intro før trommer og bass klasker inn, energisk vokal og et fett riff, og vi er i gang. Refrenget er av allsang-typen, og garantert noe som vil få igang publikumsbrølet på konserter. Vokalist Danjord sparer ikke en millimeter av stemmebåndene sine, og vræler iltert, ilsint og høyenergisk, såpass at meldingene om at vi ikke vet noe som helst er noe vi bør kjøpe. Som gammel Thin Lizzy-fan, og en som vet å sette pris på Drive-By Truckers, så er det svært så gledelig å konstatere at de tre gitaristene gjør en formidabel jobb hver for seg, og samtidig klarer å høres ut som en samlet enhet. Gitarøs kan det aldri bli for mye av, og Lüt har skjønt det. Siden dette er den tredje singelen på et års tid regner jeg med at vi får et album fra dem om ikke veldig lenge. Der håper jeg at de trykker tekstene på coveret, for det eneste jeg sliter med å få med meg er eksakt hva Danjord synger om, og det kunne jeg godt tenkt meg å få med meg. Og jeg er tromsøværing. Kan tenke meg at folk fra Risør og Røros vil slite med å få tak på teksten her. Og det bør de ikke, for Lüt skal ut til hele landet. De er ihvertfall kule nok til å kunne klare det.

Liker du disse unge, spreke karene så er det bare å klikke deg inn på lenka under, og stemme de fram som årets Urørt-band. Det har jeg gjort.

Her kan du stemme på Lüt i Urørt-konkurransen

https://open.spotify.com/album/5mfMOtKhYqCa3hLxGwP3cu