Moen Kulturlåve - Senjahopen, Rumblin' Retards & Sunshine Reveberation (20.mai 2017)

Moen Kulturlåve i Målselv er noe så eksentrisk som en gammel høylåve som er ombygd til et konsertlokale. I andre etasje høres med andre ord lyden av elektriske gitarer, bass og trommer jevnlig, samtidig som man kan høre rauting fra etasjen under, der det fortsatt bor kyr. Hvor kult er ikke det? Det er til denne låven tre av de kuleste nordnorske bandene kommer 20.mai, for å gi lokalbefolkningen en rock'n'roll-fest de sent vil glemme. Siden vi her oppe har et avslappet forhold til avstander så inkluderes senjaværinger, lenvikinger, sørreisaværinger, bardudøler, balsfjordinger og selvsagt målselvdølene selv i denne lokale befolkningen. Jeg ser heller ikke vekk ifra at noen narvikinger dukker opp, og selvsagt vil det komme et tilsig av tromsøværinger. Med andre ord, vil du få med deg denne aftenen som garantert blir minnerik så bør du kjappe deg med å skaffe billetter, for de vil nok bli revet bort med det første.

The Wilhelmsens konstaterer at arrangøren har gjort en absurd fin jobb med bookingen, og kan by på ikke mindre enn tre av våre virkelige favoritter. Som om ikke det er nok så snakker vi om tre band som opererer i hver sin ytterkant av rock'n'roll-segmentet, noe som vil gjøre kvelden og natta variert og fin. Vi kan se fram til hardcore og pønk, syrerock og psykedelia, og ikke minst nautisk outlaw-country rock'n'roll. Får du ikke dekket rockbehovet ditt denne aftenen og natta så kan det egentlig bare være, for da liker du ikke rock, og jeg kan anbefale trekkspillfestivalen på Persmoen senere i sommer. 

Foto: Terje Arntsen

Senjahopen har blitt et rutinert og durkdrevent band med årene. I fjor slapp de sitt fjerde og hittil beste album, Himmel Og Hav, et album brodern skrev en temmelig euforisk og veldig festlig omtale av. Selv har jeg fulgt bandet siden debuten Bli Med På Yttersia ble sluppet i 2010, har handlet inn de kule t-skjortene til hele familien, har komplett diskografi, og koser meg glugg ihjel på konsert med dem. Blodfan, med andre ord, og de begynner det å bli mange av. bortimot 7.500 følgere på Facebook sier noe om populariteten, og i den grad antall streaminger på Spotify har en verdi så kan det jo nevnes at de har låter som er spilt av mange hundretusener ganger. Det er kult, det. 

Bandet består av frontmann, gitarist, vokalist og låtskriver Henrik Sandnes, mannen som med årene har blitt Mr. Senjahopen. Ikke bare er han morsom, han har en distinkt bassrøst som får det til å dure i marg og bein, og er ikke en ueffen gitarist heller. Med seg har han Petter Pogo (Taranger), denne legendariske musikanten fra Bodø som debuterte allerede i 1979 med punkbandet Hjertesvikt A/S, og senere har gjort livsviktige ting med bl.a. Jokke & Valentinerne, Bøyen Beng og Sister Rain. Ofte sett med bassen festet rundt nakken, men for Senjahopen er det seks strenger som gjelder. På bass er det den glimrende gitaristen Thomas Hough, kjent for alle som liker rock'n'roll som medlem i Per Ivars Orkester og Replaceable Heads. Han har etterhvert blitt fast medlem i bandet, etter at han erstattet Jim Johansen av skattetekniske (haha!) årsaker. På trommer har bandet hatt Knut Jogerty og John Botnham på tidligere utgivelser, men heldigvis snakker vi kun om pseudonymene til den glitrende trommisen Kent-Remi Gabrielsen, som alltid har gjort en stødig jobb i bandet. At kvartetten kommer til å skape strøken stemning i låven finnes det ikke et dugg av tvil om. Dette blir pinadø storveis.

I utgangspunktet var det kun Senjahopen og Rumblin' Retards som skulle spille i Kulturlåven, og hadde det kun vært pønkerne og hardcore-fusentastene fra Tromsø som hadde vært på plakaten, så hadde jeg stilt opp tvert. Jeg gikk i spagaten da jeg kom over platedebuten til punkkollektivet sent i fjor høst. Det selvtitulerte albumet suste rett inn på årslista mi, og har siden bare vokst seg svær. Bandet startet opp i 2008, skiva ble spilt inn i 2013, men blodfansen måtte vente i enda tre år før de fikk gitt den ut. Vi snakker her om en kvintett som har den rutinerte ringreven og energiske vokalisten Edd Sivertsen i front. Festlig nok så ble han saluttert av The Modern Times på låten "Motörhead" tidligere i år, og det var ikke kun for rimets skyld. Edd har vært bartender på Blårock i en årrekke, og har pustet rock'n'roll siden han kunne gå. Med seg har han den kompromissløse gitaristen Mads Ystmark (The Wolves, Heave Blood & Die, Beach Bitches), riffmesteren Lars Dalheim, hardtslående og allsidige Carl Christian Lein Størmer (har ikke plass her til å ramse opp alt han har styrt med) og bassisten Magnus Sandnes, som bl.a. spiller i Shark And Spiders sammen med Edd.

Med Rumblin' Retards på scena kan du forvente ville gitarangrep, de kjappeste kompene i bransjen, vill energi, og utagerende die hard-fans helt i front. Begynner du å bli sigen etter en pils for mye så lover jeg at du kvikner til etter fire-fem sekunder med denne banden. Hvis ikke er det bare for vaktene å tilkalle ambulansen, for da har du ikke puls. Bandet har en ellevill coverversjon av Jerry's Kids sin "Lost", og når det er en av de streiteste låtene på skiva så skjønner du sikkert tegninga. Selv gleder jeg meg vanvittig mye til å høre bandet spille "Surfin' Altamont", muligens den låten jeg har prakket på flest folk det siste halvåret. Har du bare antydninger til danselyst i deg så vil denne rakkeren av en låt få deg til å flytte på labbene. Skulle du finne på å lytte til tekstene så ender du fort opp med å trekke på smilebåndene, for her er det mye humor å spore. Polistiske profeter er de óg, og du kan bare lære deg følgende verselinje med en gang: "The fucking retards are taking over". Skulle gå greit, vil jeg mene. Gled Eder!

Sunshine Reverberation er tromsøbandet som har røtter nærmere Målselv enn Tromsø, i og med at gitarist, vokalist og høvding Karl Erik Djupnes har sine røtter i nabokommunen Lenvik, nærmere bestemt i Rossfjord, mens bassist Jon Andre Dalbakk er bardudøl og vokst opp på Setermoen. De to øvrige bandmedlemmene, gitarist Erik Sigurd Pettersen og trommis Roger Tunheim Jakobsen, kommer fra henholdsvis Løten i Hedmark og Sigerfjord i Sortland kommune. Nå er ikke hjemstedene til karene det som definerer dem som band, men det faktum at de er Norges ubestridte konger i psykedeliasjangeren. Ingen, absolutt ingen, spiller så fet, syrete og drøy rock'n'roll som disse rakkerne. Beviset kom i fysisk format for et par uker siden med det selvtitulerte debutalbumet, Sunshine Reverberation. Har du ikke sjekket det ut ennå så er det bare å hive seg rundt umiddelbart. Er garasjerock noe for deg, liker du lyden av 60-tallet, og lange, fete gitarsoloer er greia di så vil du ende opp med en god, gammeldags bakoversveis. Det skader heller ikke om du setter pris på ekko, vreng og fuzz.

Skiva ble omtalt av meg, og i anmeldelsen er det et aldri så lite intervju med Karl Erik. I tillegg har flere av landets blogger og avisredaksjoner tatt tak i albumet og skrytt det opp i skyene, fortjent så det holder. Liker du f.eks. Thee Oh Sees, 13th Floor Elevators (Roky Erickson), Velvet Underground og Ty Segall så er dette snus for deg. Tåler du gitar-fighter, heftige komp, en trommis av en annen verden og kule låter så har du bare med å innfinne deg på Moen 20.mai. Selv har jeg sett dem fire ganger i løpet av det siste året, og jeg er ikke i nærheten av å ha fått nok. Det tror jeg rett og slett er en umulighet. Bandet er i disse dager på en aldri så liten turné rundt om i landet, og kommer til å stille finkalibrerte og superskjerpa, så her er det bare å begynne å glede seg!

Synes du denne artikkelen var i tynneste laget så er det bare å søke på Senjahopen, Rumblin' Retards og Sunshine Reverberation i bloggen vår. Her har vi fyldige omtaler av bandenes siste utgivelser.

The Wilhelmsens tar av seg hatten for jobben Moen Kulturlåve har gjort, og er søkkimponert. Det å stable tre band av dette formatet på beina en og samme kveld står det stor respekt av. Det er bare å sjekke ut den absurd brillefine spillelista under her, noe som bare tar en liten time. Nå har vi med stille opp, borgere av Midt-Troms og Indre Troms. Vi ses!

https://open.spotify.com/user/johnnywilhelmsen/playlist/5tQwBQObHKP940qD38gWZW

Kategorier