Arnemoen Gard inviterer til tidenes musikkfest i Ringebu

31.mai til 3.juni inviterer Per Ove Hagestuen til storstilt musikkfest på Arnemoen Gard på vakre Kjønås i Ringebu. Noen mil nord for Lillehammer ligger denne idylliske gården, som Per Ove, kommunelege og Leeds-supporter, har transformert til et dødsstilig og bortimot perfekt konsertlokale. Vi snakker om en idealist av dimensjoner, en musikkelsker langt inni margen, og en fyr som rett og slett har skapt det han har savnet i bygda: noen som booker kul musikk i et herlig lokale. Jeg pratet med ham for et par-tre år siden, den gang dette var en tanke/drøm han syslet med, og jeg blir varm om hjerterota når jeg ser hva han har fått til. I hvilken anledning jeg møtte ham, spør du? Før og under en Reigning Sound-konsert, selvsagt.

Per Ove har allerede booka en rekke knallsterke artister, norske såvel som helter fra det store Utland, og felles for alle bookinger er at de kun er av ypperste kvalitet. Hannah Aldridge, Anders Bjørnvold, Jack Stillwater, General Forsamling, SUSTO, Stephen Simmons, Cordovas, Michael McDermott, Trond Svendsen, Few Dollars More og Jerry Leger & the Situation har allerede rukket å gjeste Arnemoen Gard i løpet av et hektisk år, og nå klaskes det til så det monner. Det er duket for den første festivalen i det jeg håper blir en lang rekke fine festivaler, Per Ove beviser at han har snøring på booking, og har lagt festivalen til et tidspunkt som for oss i The Wilhelmsens heretter kommer til å være den offisielle starten på festivalsommeren.

Såååå glad blir vi når vi får spille hos Per Ove. Justine Osborn (SUSTO) beviser en gang for alle at det er mulig å være søkkfornøyd med en konsertarrangør.

Jeg skulle ha gitt levra for å ha hatt muligheten til å overvære Jerry Leger & the Situation, og høyre legg for å ha fått sett SUSTO. Allikevel er det som skal skje neste helg noe som lett kommer til å overgå enkeltkonsertene som har vært arrangert. For det første så ser line-up'en ut som noe jeg fort kunne ha endt opp med å booka, og for det andre så kommer både undertegnede og Ole Morten til å være tilstede når det skjer. Endelig klaffer det for oss begge, og vi skal få med oss en festival sammen for første gang siden Buktafestivalen i 2014, da The Jon Spencer Blues Explosion, Spidergawd og Imperial State Electric klarte å lokke brodern ut av hiet. At Per Ove har klart og sette sammen et program som kan konkurrere med de store festivalarrangørene er ikke annet enn imponerende.

Torsdag, 31.mai

Jeff Porter (US)

Det åpner rolig i den forstand at det kun er en artist på scena i låven på åpningsdagen. Når det er sagt så er ikke Jeff noen hvem som helst i musikkverden. Gitaristen i The Rainmakers er en formidabel soloartist, og på Arnemoen stiller han så skjerpet som han skal være. Utsolgte hus i London, ros fra de kritikerne som er verdt å lytte til, og låter som smelter i ørene. Denne godbiten får vi dessverre ikke med oss, men de som legger turen til Kjønås torsdag risikerer å kose seg gløgg ihjel før det hele virkelig braker løs. Er du i området er det ingenting å lure på: Få med deg Jeff Porter!

Fredag, 1.juni

Tonje Halbjørhus m/band (N)

Det er ei Oslo-basert folk- og countrysangerinne fra Hemsedal som åpner fredagen. Jeg kan ikke skryte på meg større kjennskap til henne, men jeg har lyttet til debutskiva hennes fra 2016, Ny Vår, og noen singler som er sluppet i ettertid. Men, etter neste helg kan jeg om ikke annet skryte av at jeg har fått med meg Tonje og hennes band live, noe jeg tror kan bli riktig så pent og fint. Rolig og fin start på festivalen, med andre ord. Sjekk ut låtene i spillelista i bunnen av denne omtalen.

Roger Græsberg og Foreningen (N)

Græsberg & co er derimot en gjeng The Wilhelmsens elsker, og undertegnede så dem imponere på Bastard Bar i Tromsø før jul. Her snakker vi sånn bortimot det beste vi har å by på av norskspråklig country, et band som spiller fletta av de fleste, og som garantert kommer til å glede alle som bare har et snev av sans for americana. Jeg booket Græsberg sammen med sitt Anti-Bonanza til Senjafestivalen i 2014, og det var en suksess (musikalsk, økonomisk var det et sorgens kapittel). Sammen med Foreningen kommer han til å få folket til å trampe med bootsene og kaste cowboyhattene i lufta, og jeg håper de har med seg nok vinyl til alle som kommer til å storme til merch-disken etter konserten.

Sarah Shook & the Disarmers (US)

Fy. Faen. I. Helvete. Dette. Blir. Gøy. Sarah Shook og hennes Disarmers slo ned som ei bombe i fjor, med det absurd sterke debutalbumet Sidelongs. At hun tidligere i år serverte det like sterke oppfølgingsalbumet Years sier meg at vi her har å gjøre med ei dame som kommer til å fore oss med knallfet og sylfrekk country & rock'n'roll-western i årevis. Har Sarah den tøffeste stemmen i businessen? Ikke umulig. Har hun de heftigste og mørkeste tekstene som skrives for tiden? Det tror jeg pinadø. Dette er intet mindre enn et gedigent scoop, Per Ove! Hatten av!!! Dæven døtte, som vi gleder oss!!!

Lørdag, 2.juni

Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb (S)

Jeg har nok hørt for lite på Johan, men har jobbet med saken i et par uker, og skal fortsette med det fram til lørdag. Det er mye som tyder på at jeg dessuten vil ha han med meg videre på ferden, for jeg har virkelig fått sansen for ham og Malmfältens Rockklubb (Hvor fett bandnavn er ikke det!?). Med sitt rykende ferske tredjealbum, En Blyg Viol, kommer snowboardkjøreren, gruvearbeideren og rockeren fra Gällivare til å sette fyr på fjøset, og sannsynligvis kommer han til å lure et dansetrinn eller tre ut av brodern. Svensker kan rock, i alle varianter, og Johan er bare nok et bevis på akkurat det. Här er det bara att gläda sig.

Bård & Børre Band (N)

Alle som har vært innom The Wilhelmsens vet at vi elsker Bård & Børre (ja, og Kenneth), Jærens egentlige store sønner. Med sine skrudde, festlige, dypsindige og kruttsterke låter kommer de så definitivt til å fyre to tromsøværinger i gang. For de som ikke vet det så er altså Bård han der Halsne som spilte gitar i Helldorado back in the days, mens Børre Bratland rett og slett er selveste Generalen i Forsamlinga. Dette har vi virkelig sett fram til, og hadde alene vært verdt inngangspenga. Så tøft er dette. Hah! At de stiller med et ferskt og fjongt album bør sørge for at du har Vipps-kontoen i orden, og det skulle ikke forundre meg om de har med seg sine kule t-skjorter. Da er det bare å fore karene med cash, for de fortjener hvert eneste øre for å berike norsk rock.

Franska Trion (S)

Denne trioen er selvsagt svensk, og byr på den noe uortodokse komboen ståbass, piano og trommer. Kan det være noe tøft'a? Ja, visstfaen, er det klokkeklare svaret. Bandet er for veteraner å regne, og slapp i fjor sitt åttende album, Los Angeles. Jeg oppdaget dem lovlig sent, da de slapp Som Ett Spjut Genom Dagarna i 2015, men da ble jeg til gjengjeld totalhekta. De skal spille under årets Buktafestival, men da får jeg ikke sett dem i og med at de spiller samtidig som Kosmik Boogie Tribe, en konsert jeg er programforpliktet til å få med meg. Da er det jo fryktelig kjekt at det finnes sånne som Per Ove, som sørger for at jeg får i både pose og sekk. Hoi, så kjekt dette blir!

Helldorado (N)

Den virkelige rosinen i pølsa for undertegnede er avslutningen på lørdag, med det som rett og slett er et av tidenes feteste live-band. Ja, jeg kuttet ut norske med viten og vilje. Stavangerbandet Helldorado, med gullstrupen Dag Vagle i spissen, er så innihelvete dyktige, barske og kule at det er en nasjonal forbrytelse at de ikke er verdensstjerner. Med sekken full av de feteste låter, og et band som er så tighte og ur-dyktige at det tar pusten av meg hver gang jeg hører dem, vil de sørge for at fjøset som allerede er i full fyr kommer til å brenne helt ned. De setter fyr på enhver scene de er på, og krydrer gjerne gromlåtene sine med de feteste cover-låter. Ikke bli sjokka om du plutselig hører en Roky Erickson-låt, eller toner som minner umiskjennelig om Townes Van Zandt eller Love. Takk, Arnemoen Gard og Per Ove for bookinga!

https://www.youtube.com/watch?v=lwgquUb8sC0

Søndag, 3.juni

Andrew Leahey (US)

Nok en artist jeg ikke har noe stort kjennskap til, annet enn at jeg har hørt gjennom hans eneste album så langt, Skyline In Central Time (2016), og den ferske singelen "Start the Dance". Men, karen kommer til Arnemoen Gard med gode skussmål i sekken, eller hva skal man si når Rolling Stone har han på lista si over 10 nykommere man bør følge med på. Americana/roots er vel en kurant merkelapp, men han er ikke fremmed for å gi på innimellom, og avslører at det bor en liten rocker i ham. Men, når han spiller er brodern hjemme i Trysil, og jeg sitter på flyet til Kristiansund. Alle andre i regionen bør selvsagt kjenne sin besøkelsestid.

Arnemoen Gard har med andre ord sørget for en line-up som burde lokke enhver musikkinteressert i Ringebu, på Lillehammer og ellers i regionen ut til Kjønås. Hvis ikke denne svært så eksklusive festivalen blir utsolgt så tror jeg pinadø at jeg blir litt flau på vegne av alle ringebuinger. Nei, faen, jeg tror jeg blir flau på vegne av alle gudbrandsdøler og folk bosatt i Oppland fylke. Så, siden jeg ikke liker å være flau på vegne av andre: Klikk på lenka under, kjøp billett, og så ses vi på Arnemoen Gard!
(Ja, så må du ikke glemme å sjekke ut Spotifylista)

Billetter, Arnemoen Gard - 31.05-03.06.18

https://open.spotify.com/user/johnnywilhelmsen/playlist/1Y5n9qzw8iDeF2G4bViuKK?si=vWQMHwMdRcKcoyV2kLKRnA

Kategorier