Leirvaag Musikkfest 2018

Da er det endelig klart for sommerens vakreste, lille eventyr, Leirvaag Musikkfest. For tredje gang inviteres det til fet, vakker og tøff musikk på brygga til Lars Torbjørn Stenholdt, og i år som i fjor er det The Wilhelmsens som står for bookingen av artister. Det betyr ihvertfall en ting: vi digger alle som skal spille der, og er du ute etter en god slakt av konserter så må du lete et annet sted. Vi VET at dette kommer til å bli knall. I år har vi dessuten utvidet til to dager, og totalt seks konserter. Det betyr rett og slett at det blir dobbelt så festlig som i fjor, om det i det hele tatt er mulig. De som kommer utover får se.

Vi mer eller mindre inviterer folk utover til Gryllefjord, og så langt ser det ut som om flertallet av gjestene vil være folk fra Tromsø. Det er i skrivende stund rundt regnet femti damer og menn som kommer fra Ishavsbyen, noe som gleder en gammel røver som har tråkket sine barnsben på Håpet, i Kroken og i Vesterlia. At det bare er særdeles musikkinteresserte som tar turen garanterer for et entusiastisk og lydhørt publikum, og vil nok en gang sørge for at konsertene står i fokus.

Nå er det ikke et ten sing-arrangement som skal gå av stabelen, selv om vi ikke selger alkohol på Leirvaag. Som vanlig tar folk med seg det de ønsker å nyte, for her gjelder regler for en god, gammel privatfest. Vi opererer som et lukket selskap, og vil du drikke øl, vin, sprit eller drinker, så gjør du det. I fjor var det mange som var kreative og stilte med ferdig mixa drinker, kjølebager og alskens ordninger, så jeg regner med at det vil skje i år óg. Selv nøyer jeg meg med en fin single malt på innerlomma og ei kald pils i neven. Det duger i massevis. Toaletter har vi heller ikke, så jeg regner det for sikkert at mannfolkene (og et og annet kvinnfolk) pisser i fjæra. Men, skulle du foretrekke sivilisert tømming av blære så er det mulig å gjøre dette på Skreien, Widsten og fergeleiet, alt cirka 100 meter unna konsertlokalet. Men, nok om det, og mer om musikken.

Som om det ikke er nok at vi får utover fire band og to artister, så stiller Kari Westergaard og Lisa Møller opp som DJs, og garanterer for at det ikke vil bli et sekund døll musikk på brakka. De opptrer som Radio Lux, kaller seg DJ Blondie og Frk. Møller, har med seg 7-tommere av ypperste merke, og snurrer dem i en rekkefølge som bare de kan, og nøyaktig når du trenger å høre dem. Kan det bli bedre? Niks, det kan nok ikke det.

Her er årets program!

Fredag, 27.juli

Hollow Hearts, kl.2000

Den tromsøbaserte kvartetten Hollow Hearts er virkelig en representant for landsdelen. Trommisen er fra Sørøya i Finnmark, gitaristen fra Leirfjord i Nordland, bassist Ida fra Balsfjord, og vokalist/gitarist Ida fra Målselv. Sammen er de urbanisert inn i denne fabelaktige gruppa, som tidligere i år ga ut det kritikerroste albumet Annabelle, som bl.a. fikk blodskryt av oss. Les gjerne omtalen her:

[embed]https://thewilhelmsens.com/arets-mest-spennende-debutant/[/embed]

Bandet har rukket å bli populære rundtom i landet, og har bl.a. spilt på Bergensfest og Buktafestivalen, og er såpass travle at de kommer utover til oss rett fra Sørøyrocken, og drar videre til Terje Espenes og hans dritstilige Espenes Kulturlåve allerede lørdag. Vi gleder oss alvorlig mye til at de skal sparke i gang årets Leirvaag, og muligens lurer det seg fram en tåre når de drar i gang låter som "Losing Heart", "Into the City" og "Red House Song". Ja, så blir det singelslipp, i og med at Westergaard Records slipper singelen "Leaving Hearts" i forbindelse med musikkfesten! Hah!

https://www.youtube.com/watch?v=9_nhP4Bz77Q

Simon Joyner, kl.2100

Noen ganger er man heldigere enn Fetter Anton, og undertegnede hadde et sånt øyeblikk da jeg var og kjørte kurs i Kristiansund tidligere i vår. Mens jeg satt og jobbet på hotellet plinget det i mobilen, og inn kom ei melding fra Anette Walle, en av initiativtakerne til den fabelaktige booking-gjengen The North Country Fair. "Er du hypp på å få besøk av Simon Joyner til sommeren?". Ja, klart jeg var, men det ville bli vanskelig å få til med tanke på økonomi og innsalg av denne meget, meget dyktige singer/songwriteren her på Yttersia. Men, det hadde hun et svar på, for det samsvarte med en konsert de skulle arrangere med ham på Blårock. For å gjøre ei kort historie enda kortere: Simon Joyner fra Omaha, Nebraska skal spille under Leirvaag Musikkfest. I Gryllefjord! Hold på hatten og alt du måtte ha av løsøre, for dette kommer til å bli så vakkert, så vakkert, og så tøft, så tøft.

Jeg har fulgt denne karen siden han slapp The Skeleton Blues i 2006, og har hele 17 album på samvittigheten. De som tror han er en tilfeldig kar med kassegitar tar skammelig feil, for her snakker vi om en kar alle i hjemstaten kjenner. Han er oppkalt etter Paul Simon, ble namedroppa som en av de ti viktigste musikerne for Beck i et intervju han gjorde med Rolling Stone, og er covret av helten Conor Oberst (Bright Eyes). Det alene burde være grunn nok til å stå å trippe på Leirvaag når han går på scena. Jeg kan ikke fatte at vi har vært så heldige å få besøk av denne hedersmannen, men det har vi altså. Jeg hadde gladelig betalt 499 kroner for å se ham i et kvarter her på Senja, uten gitar, så dette blir svært folkens!

https://www.youtube.com/watch?v=_m7_53NPUYY

Heave Blood & Die, kl.2200

Hvis noen på denne tiden av døgnet skulle tro at alle bandene i år er rolige og nedpå, så vil denne femmerbanden fra Tromsø sørge for at alle skjønner at så ikke er tilfellet. De kommer stinne av selvtillit fra årets Buktafestival, etter at Nordlys mente at de spilte den aller beste konserten i løpet av de tre dagene med konserter i Telegrafbukta. Jeg kan skrive under på at det var en velfortjent attest. At de skal videre å spille på Øyafestivalen neste helg sier egentlig alt om hva de har rukket å oppnå allerede. The Wilhelmsens har digget dem siden første stavtak, og skrev bl.a. denne omtalen av årets album, Vol.II:

[embed]https://thewilhelmsens.com/spy-blod-og-do/[/embed]

Den heftige dama på keyboards og de fire unge herremennene har allerede blitt en nasjonalskatt for alle med sans for doom, og for oss som har sett dem noen ganger nå, så er det nesten skummelt å kunne konstatere at de bare blir bedre og bedre for hver konsert de spiller. 6'eren de fikk på terningen av Nordlys skal altså toppes på Leirvaag! Heftig. I et intervju tidligere i sommer svarte forøvrig vokalist Karl at den konserten han og bandet gleder seg mest til i år er nettopp det som skal skje i Gryllefjord fredagskvelden, og akkurat det svaret varmet et halvgammel rockehjerte. Heave Blood & Die blir bare bedre og bedre, og topp motiverte kommer de til å spille fletta av oss alle.

Se opp for en gitarist som beveger seg, for Mads tenker røre litt på seg når han først er på Senja. Med trådløst utstyr kan han fort forsvinne ned i fjæra, eller opp på Skreien for den del, og er det noe jeg er sikker på så er det at han har kondis til det. Han tar tross alt fotballsko og ball med seg utover, og får vi det til så skal vi (jeg og HB&D) lære dem (Lars Torbjørn og The Modern Times) et og annet om fotball..:-) Haha!

https://www.youtube.com/watch?v=0YDmUU53DLw

Lørdag, 28.juli

Noen band drar og andre kommer, og før vi kjører i gang på Leirvaag så inviterer vi (The Wilhelmsens og Leirvaag) til gratiskonsert i fjæra hos Lars Torbjørn. Der skal vi grille og kose oss utover ettermiddagen, men før vi høgger innpå med kjøtt (og fisk for Magnus i Modern Times) så skal Erlend Julian underholde oss på fineste vis. En god, gammeldag lønsjkonsert i et eventyrlig sommervær kan ikke bli annet enn nydelig. Erlend er definitivt en av de beste singer/songwriterne vi har her i landet, om du spør undertegnede. Sannsynligvis er du enig etter at du har hørt ham spille 4-5 låter på nedsiden av Fjordheim. Alle som en er velkommen, og det er plass på plenen til masse folk!

Kom gjerne bort på Leirvaag en time før konsertstart, for som sagt har vi de kuleste DJ'ene landsdelen kan by på, og de kan sin rock'n'roll-historie.

JABBA, kl.2000

Det virkelig braker løs når denne usedvanlig kule og heftige duoen fra Sørreisa åpner lørdagsprogrammet. Første gang jeg hørte dem nektet jeg å tro at de er fra fuckings Sørreisa, men det er de altså. Helt sant! På scena hamrer Lars-Erik Kroken Mikkelsen så dyrisk heftig og tungt at han burde komme rett fra hardcorescena i LA eller fra Sør-London, men han er altså fra et veikryss i Midt-Troms. Makker Rolf Ole Rydeng Jensen er ikke mindre internasjonal i stilen, og kan minne om en salig blanding av Lemmy og Nick Oliveri. At sistnevnte stod og blod-digget JABBA da de avsluttet årets Bukta på HT sist lørdag, må ha varmet hjertene til Lars-Erik og Rolf Ole, for vi snakker altså om bassisten til Kyuss og Queens of the Stone Age. Så det så! Som alle skjønner digger The Wilhelmsens denne powerpunk-duoen, og dette skrev vi da de slapp Vice i fjor:

[embed]https://thewilhelmsens.com/jadda-jabba/[/embed]

Så, her kan det nok være lurt å ha med ørepropper om du ikke digger øresus, noe du for øvrig bør tenke på under Heave Blood & Die-konserten óg, men få for all del nok lyd inn i ørekanalene for dette blir tøffe saker. Ikke ha de største forhåpninger om å få med deg tekstene heller, for her er det tempo, energi og fete riff som er i fokus. Ja, og litt brøling og hyling, da. Tusentipset er at du hører deg opp på dem på Spotify, sånn at du er litt forberedt. Dæsken, dette blir barske saker!

https://www.youtube.com/watch?v=7-O-oKA9DKc

Erlend Julian, kl.2100

Når Erlend J. Jensen først er i Gryllefjord med gitar, så er det selvsagt ikke nok med en lønsjkonsert. Kl.2100 stiller han inne på Leirvaag, og det gjør han med en flunke ny singel i bagasjen. "Rebel Clown" heter låten, og den er allerede så klokkeklart inne på lista mi over årets låter som det er mulig å være. At han i fjor slapp de tre låtene jeg spilte mest på Spotify burde være argumenter gode nok for å bevise at The Wilhelmsens er blant hans største fans her på berget. Dette skrev vi om låtene i fjor:

[embed]https://thewilhelmsens.com/erlend-julian/[/embed]

Jeg har tipset alle jeg kjenner om Erlend, og absolutt alle som har fått høre disse perlene har blitt fans øyeblikkelig. Folk fatter ikke at ikke dette er utgitt, og det går mange musikkinteresserte fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør og venter på at han skal slippe et album. Det gjør han forhåpentligvis til neste år, men i mellomtiden får vi altså besøk av ham her i Gryllefjord. Det er på alle måter fint og flott, og tar jeg ikke mye feil så kommer en og annen kar fra Bleik og Andenes med ferga i løpet av lørdagen. Det bør de ihvertfall gjøre, når Andøyas store sønn spiller på andre siden av fjorden. Sa jeg at han var frontmann i kule Taliban Airways, og spiller i det sprelske og tøffe bandet Sinnerman? Neivel, men nå gjorde jeg det. Gled dere!

https://www.youtube.com/watch?v=UaW4KYd5TuQ

The Modern Times, kl.2200

Leirvaag Musikkfest arrangeres altså for tredje gang, og The Modern Times spiller her for tredje gang, riktignok som Red Headed Sluts i 2016. Og, jeg tør ikke annet enn å invitere dem utover, for da vanker det garantert buksevann eller det som verre er på meg. De har rukket å bli rockestjerner på Yttersia, og det selv om de er et boyband. En prestasjon i seg selv. The WIlhelmsens har selvsagt omtalt bandets eneste album, This Is The Modern Times, og det kan du lese her:

[embed]https://thewilhelmsens.com/the-modern-times-this-is-the-modern-times-drabant-music/[/embed]

De fem unge herrene fra fastlandsbyen, minus Terje da som er fra Hamna (eller egentlig fra Håpet), er seriøst det festligste du kan se på ei rockescene her til lands. Vitsene kommer i tide og utide, dialogen mellom bandmedlemmene kan gå hur som helst, vokalist Magnus er den mest laidbacke frontmannen i verden, subtil, ekte og beint ut morsom, og det skjer alltid et eller annet når de spiller. Et av de store spenningsmomentene i år er om Isak tar av seg skjorta for tredje gang på rad. De er med andre ord fantastisk artige, men det er selvsagt musikken og låtene som er greia med The Modern Times. Vi arrangerer jo ikke en standup-festival heller. Debutalbumet er proppa full av catchy, fete riff, melodier som fester seg i skall og blir der i årevis (ihvertfall i halvannet år), og en spilleglede som bare smitter over på sekunder, om jeg hører dem live eller på stereoen. Kult nok så kan hele delegasjonen fra Gryllefjord tekstene utenat, så regn med allsang. Under årets Bukta spilte de 4-5 nye låter, og alle satt som et skudd. Jeg bet meg spesielt merke til "Ads", og vet at dette blir en ny favoritt. Se ellers opp for en svært så intern "bursdags-sang". Og se deg for all del over skulderen, i tilfelle Bård Flovik skulle ha sneket seg inn på Leirvaag!

https://www.youtube.com/watch?v=ETLy8gl-47Q

Programmet er altså som følger:

Fredag
2000 - Hollow Hearts
2100 - Simon Joyner
2200 - Heave Blood & Die

Lørdag
1400 - gratiskonsert med Erlend Julian i fjæra hos Lars Torbjørn
2000 - JABBA
2100 - Erlend Julian
2200 - The Modern Times

Etter at konsertene er ferdig regner jeg med at alle legger turen opp på Skreien. Der står Vidar og Bengt Øynes klar med iskaldt øl og alskens drinker, og en gjestfrihet du må til Tromsø for å finne. Jeg ser vel heller ikke bort ifra at det blir et bad utpå natta/morgenkvisten, med det været som er meldt, men vet óg at jeg ikke skal uti fjorden med "kvit-ræva" mi.

Velkommen til Gryllefjord og Leirvaag Musikkfest.

Det er fortsatt noen få billetter igjen, så høres dette kult ut vippser du kr.499,- til 90780184.

https://open.spotify.com/user/johnnywilhelmsen/playlist/0OwcyGaqH1bAZvplI4zzWN?si=BDW6ieAqSL6prKMCw2fEZQ

Kategorier