Bilde
HEDSSMON

VIDEOPREMIERE: HEDSSMON - Plottet

Undertegnede og brodern har nærmest bokstavelig ligget nede med brukket rygg i 2023, og The Wilhelmsens har blitt holdt i live av de trønderske hedersmennene Håvard Krogstad og Esben Kamstrup. Men, når Erling Ramskjell spør om The Wilhelmsens er hypp på å kjøre en premiere på en spillerny video med Hva Er Det Som Spiser Meg Om Natten så fungerer det som fentanyl, den gode sorten cellegift og Viagra på en gang. Og det er bare å gå i gang med å nyte. Og skrive.

HEDSSMON slapp det beste albumet i 2022, Radikal Merkelighet 2, et album som sjokkerende nok ikke er streamet millioner av ganger. Selv hadde jeg alle de ti låtene inne blant mine 30 mest streamede låter i fjor, og var aldri i tvil om hva som for meg var den beste musikken som ble lagd. I tillegg var skiva den eneste som ble spilt da elevene mine ved Gryllefjord ungdomsskole hadde styrketrening høsten '22 og våren '23, så det ble drevet heftig rekrutteringsarbeid blant de unge håpefulle ytterst på Senja. Låtene sitter med andre ord så godt under huden som låter kan sitte, og avslutningslåten "Plottet" er av den sorten som gjør at man bare starter albumet på nytt igjen.

Da jeg omtalte albumet i fjor høst skrev jeg følgende om låten:
"I tetkampen om å ha lagd årets låt hører "Plottet" hjemme. Denne perfekte blandingen av rap, pop, rock, Ramskjell, Klish og et band med et særpreg få i dette landet kan vise til. Her hører jeg ikke bare klare referanser til kule band, men til ulike tiår og sjangre fra musikkhistorien. Erling er en vanvittig mye bedre gitarist enn han selv gir inntrykk av at han er. Har hørt han kalle seg for en nødgitarist, en reserve med seks strenger, og en som egentlig er bassist. Nei, Erling er egentlig en djevelsk kul gitarist, særlig når han kobler strømmen til og kjører på med ymse bokser. Og, Klish har fått en ny superfan på Senja. Jeg har likt det han har gjort tidligere, og digger HGDFM (Hver Gang Dere Forlater Meg - albumet Klish slapp tidligere på året - red.anm.), men Radikal Merkelighet 2 er den perfekte match mellom to briljante musikere med veldig ulik bakgrunn. Han rapper, synger og korer som en jævla helt i 37:48. På "Plottet" kommer alt dette klokkeklart fram, fra åpningen "Bliiiiiiiiiiiiiiiir plottet tjukkar nu" (faen, det er mange som har glemt hvor viktig intonasjon og kul uttale av ord er), via flere stilige "rarararara'er", maksimal fuzz, det stakkato pianoet, det fete groovet, den akustiske gitaren som kommer inn på tampen, ølboksen som åpnes. Skål. Amen."

Dette står jeg selvsagt 100% inne for den dag i dag, og kunne til og med ha blitt fristet til å klaske til med enda flere fyndord som "nyskapende", "saliggjørende" og "musikk for hjerte, sjel og baller". Uansett, den nye versjonen, for det er virkelig en ny versjon vi får servert i videoen, ser jeg på som den sakrale, akustiske broren til originalversjonen. Hele bandet kunne ikke møtes denne gangen, så det ble ei innspilling uten Hallstein Sandvin (bass) og Anders Skoglund (trommer). Med andre ord er det smått frenetiske kompet borte. Gitaren til Erling er ikke elektrisk lengre, og boksene/pedalene er historie. Kåres piano har blitt et pumporgel, av typen som låter som de vi kan høre i kirkene rundt om i landet søndager kl.1100.

Kåre, Erling og Jon-Are møttes i Kåres naust like utenfor Bodø sentrum, med en klar plan om å øve og terpe på den kommende HEDSSMON-skiva (woohoo!), da de fant ut at det kunne være kjekt å lage en liten musikkvideo. Låter kan alltids spilles inn uten et par av bandmedlemmene, men en video uten en visualiseringsansvarlig kan være kinkig. Så hva gjør karene da? Jo, de er jo gode kompiser med en av de dyktigste i bransjen, som attpåtil befant seg i nærheten - enter Martin Losvik. Dermed var lyd og bilde, samt coolness og kunstnerisk kred, på plass så det sang etter.

Naustet er innredet med 50-/60-tallsmøbler. Erling og Jon-Are sitter i lenestoler med bestemorsmønster. Kåre har en gammel kjøkkenstol, sannsynligvis dekket med skai, som alternativ pianokrakk. Karene går rett på. Låten spilles inn live. Ett take. Og dæven døtte som de koser seg. Klish våkner til liv straks Erlings "bliiiiiiii..." kickstarter "Plottet", mens Kåre og Erling klasker til med strenger og tangenter så synkrone som kun brødre kan bli. Orgelspillet skiller seg veldig fra det stakkato pianospillet på originalen, og skaper definitivt den sakrale stemningen låten byr på. Jeg tror dessuten at jeg teller 10-12 ulike akkorder her, så Nødgitaristen Erling er herved begravd. Rytmene han skaper med sine mange akkorder er akkurat det en akustisk versjon av låten trengte. Og Klish proklamerer seg gjennom versene på sedvanlig og beint ut stilig vis, troverdig og innstendig som kun en rapper fra Prestvannet kan være. Der brødrene Ramskjell er konsentrerte og veldig inne i musikken, kjører Jon-Are ei laidback tilnærming, mens han nipper til ei pils. Ahh, det er godt å se herrene kose seg med musikken sin, og vite at det kommer mer fra den kanten om ikke alt for lenge.

Videopremiere er alltid stas, og like mye stas er det for folk her nord å vite at det er mulig å få sett og hørt Hva Er Det Som Spiser Mg Om Natten live i veldig nær fremtid. I morgen, 13.juli, spiller HEDSSMON på Punjjordaa i Skutvik på Hamarøy. og dagene etter, fredag 14.juli står de på hovedscena under Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord. Disse to konsertene kan fort bli de eneste de spiller i 2023, så her bør blodfansen av bandet kjenne sin besøkelsestid.