
I ny drakt
Jeg skulle nok skrevet denne omtalen noe tidligere, men det gjorde jeg ikke. Men musikk er ikke ferskvare her i huset. Dessuten så er fordelen den at jeg har skaffet meg et litt bedre forhold til materialet nå som det har fått sunket litt bedre inn enn hva tilfellet var i november for snart fire måneder siden. Det er jo sånn det funker. Jeg husker hvordan det var da vi, både jeg og alle guttene i gata hørte på platene i månedsvis og på den måten fikk et tett forhold til musikken. I disse tider og i denne settingen (som plateanmelder) er det selvsagt umulig å gjenskape den lidenskapelige tilnærmingen vi hadde da vi var purunge musikkentusiaster med langt mellomrom mellom hvert anskaffet album. Men likevel, det har en verdi å få musikken inn under huden over tid, som i tilfelle nå. Tror jeg, mener jeg, vet jeg...
Jeg merker at jeg vet mindre og mindre jo lengere jeg lever, og jo mer jeg lærer. Lærdom har jo en tendens til å stille spørsmål ved ting man før trodde man visste, så der har du det gående gode leser. Det tar ikke slutt før alt tar slutt.
Aldri var november så lys har hentet sin poetiske tittel fra sangen fra albumet Det beste bandet i himmelen (2016). Et album vi her i The Wilhelmsens satte stor pris på fra første stund. Når det kommer til Levi er det nesten bortkastet å legge til "den poetiske tittelen", for alle Levis titler er poetiske. Både plater, sanger romaner, noveller og diktsamlinger befinner seg i det poetiske landskapet hva titler angår. Mannen er en poet. Han er en låtskriver og en musikant. Og som de fleste vet et utmerket historieforteller. Noe av det jeg jeg setter størst pris på med Levi Henriksen er nettopp hans historiefortellerkunst. Hans poesi som uanstrengt skinner igjennom alt han fører i pennen.
Jeg har fått et fint forhold til denne EP-en, eller denne mini LP-en. Dramatikken som tilføres gjennom alle strykerne passer helt perfekt til låtene som presenteres her. Låtene blir litt farligere. Lydlandskapet mer levende. Jeg sier dette samtidig som jeg mener at Babylon Badlands også klarer seg fint uten dimensjonen av strykerensemblet. Vi snakker tross alt om et knakende flott band her.

La meg først som sist si at jeg legger terningkastene til sides heretter. For at noe skal bli omtalt her, og jeg skal bruke tid på det (ja, for det tar tid), betyr det automatisk at jeg liker det veldig godt. så også denne gangen. Terningkast har alltid plaget meg, og jeg er ingen stor fan av å plage meg selv.
Åpningssporet "Marianne i moll" er hentet fra Verden av i går (2017), og er en av Levis aller sterkeste låter. Jeg mener å huske at låta, eller i allefall deler av den, ble til etter en konsert Levi var på med nylig avdøde Marianne Faithfull. Den dramatiske opptakta med strykere her løfter låta til nye høyder, og det er utrolig tilfredsstillende. Snakk om perfekt tilskudd. Jeg anbefaler litt volum når du lytter til denne (og de fire andre låtene óg). Denne utgivelsen kler all dynamikken den kan få. Så følger Aldri var november så lys. Også denne løftes til nye høyder med strykere og nytt arrangement. Det hjelper også at den her er en duett med Ingeborg Onstad som synger jævla flott. Helt nydelig.
B-siden åpner med "Så jeg lot det brenne" og "Alle mine døde" som begge er hentet fra det foreløpig siste studioalbumet 190 desibel kjærlighet (2023). Sterkest inntrykk gjør sistnevnte som er en hyllest til nære venner av Levi som har forsvunnet ut av tiden. Den førstnevnte er en låt Levi skrev til sin forfatter og kunstnerkollega Ari Behn. EP-en avsluttes med "De utålmodige av hjertet" som er hentet fra albumet med samme navn fra 2019, er dedikert til Denis Kamphaug som i sin tid var vokalist og mere til i det utmerkede bandet Heart of Mary. En tøff rocker med en litt sånn Joy Division aktig bassgang (særlig helt i begynnelsen). Dette er en veldig flott versjon.
Dette er en meget vellykket mini-LP, la det være sagt. Alt vi som liker Levi Henriksen & Babylon Badlands kan gjøre nå, er å glede oss til neste utgivelse. Det ville overrasket meg stort om den ikke var minst like bra som alt annet denne gjengen har gjort til nå.