Dårlig Hjort - Kunne Vært Verre (High Ten)

Dårlig Hjort er en trio fra Oslo som vokste opp med lyden av 90-tallets powerpop og punk på øret. Bandet består av Mikkel Nyholt på gitar og vokal, Anders Berg på bass og vokal, og trommisen Eivinn Arctander. Veien fram mot dagens besetning var forholdsvis krøkete. Nyholt og Berg hadde utallige auditions før de fikk tak i rette mannen, og tenkte i utgangspunktet at de trengte en bassist og en trommis. Løsningen på floka ble at Berg tok bassen fatt, mens Nyholt ble bandets eneste gitarist. På det viset slapp de å møte flere merkelige skruer, noe de synger festlig og kult om på tittelsporet, "Dårlig Hjort".

Debutalbumet ble sluppet 28.januar i år, og plateslippet ble gjennomført med konsert på Parkteateret. Skiva er spilt inn i PhatCat Studio, og ble sluppet på labelen High Ten. At de allerede er i gang med oppfølgeren sier noe om at de har blitt bra mottatt, og at det er mange nok som liker det de holder på med. 

Å spille i band er ikke lett. Lett å få det fett. Funke i kvartett.
Vi prøvde en klassiker, til og med et par narkiser.
En kar hadde langt skjegg, men måtte låne fakeleg.
En fyr veide mer enn hundre, men holdt bare en runde.
Så prøvde vi en svensk kille, men han ville sitte å spille.
Jeg sa hva faen mann, du, vi skal hoppe. Så det kan du droppe.
Da kom det en same, som så ditcha oss for ei dame.
Å prøve fler folk nå, blir bare drass. Så derfor spiller jeg gitar sjøl, mens Anders spiller bass.

Tittelsporet avslutter skiva, og oppsummerer greit det Dårlig Hjort driver på med. Om du vokste opp på 90-tallet og likte den nye punkbølgen, som vel egentlig var lite punk for oss som vokste opp med Sex Pistols, Ramones og The Damned, så vil du sannsynligvis finne mye snadder. Jeg tenker rett som det er på Weezer, Chumbawamba og Ash i løpet av de 32 minuttene de ti låtene varer, og jeg vil tro at disse bandene, sammen med Green Day, nok har spilt en viktig rolle i den musikalske oppveksten til guttene.

Det er låtene med rock'n'roll i bunnen som funker klart best, mens de ska- og reggaeinspirerte ikke fester seg spesielt godt i denne skallen. "Anthem Pt. III" og "Rundt" er greie eksempler på låter som fungerer godt, og som er i gata til Weezer (Blue Album), mens en låt som "Antall Hi5s" nok passer langt bedre for elevene jeg underviser i det daglige. Uten at det er ment negativt, men heller som et bevis på at jeg begynner å bli en gammel surkuk. "Flink Bisk" er nok en låt i den siste kategorien, og er samtidig den låten med flest avspillinger i Spotify. Mer Ash- og Weezer-referanser må til for å beskrive "Løresgate 14", og ikke minst åpningssporet "Svartsjuken".

På en skikkelig god dag ville jeg ha sagt at dette bør være soundtracket til russen 2016, og klasket til med mange øyne på terningen, mens jeg på en dårlig dag ville ha kalt Kunne Vært Verre dusinvare og bedt alle styre unna. Men, jeg er stort sett midt imellom manisk og depressiv det meste av tiden, og hører mye kjekt her som bør fenge spesielt de under 35. Så får jeg bare akseptere at jeg begynner å bli en gammel krok, og at Dårlig Hjort nok ender opp som et band jeg kan sette på når dagene blir skikkelig varme, det står duggfrisk øl på bordet, og besøket er yngre enn meg.

Jeg tror fortsettelsen til Dårlig Hjort kan bli skikkelig interessant!

Beste låter: Svartsjuken, Rundt, Dårlig Hjort

https://open.spotify.com/album/5tWgxPysq6r6enDxaq7XTK

Kategorier