En Haldenser Fra Illinois

Robert Moses & The Harmony Crusaders - Rise From the Mud (Voices of Wonder)

Robert Moses er amerikaneren fra Chicago, Illinois som har gjort nordmann av seg, og som samarbeider tett med det fineste av det fine fra Østfold. Hans bånd til Halden har blitt tettere og tettere med årene, selv om han riktignok bor i Oslo, såpass tette at jeg vurderte sterkt om jeg skulle inkludere ham i artikkelen jeg skrev tidligere om byens rockscene. Uansett, Robert er en meget, meget spennende låtskriver, og ikke minst en drivende dyktig musiker. Hadde han vært fotballspiller og jeg landslagstrener ville jeg presset på for å få ham til å søke norsk statsborgerskap, og brukt ham som midtspiss i et 4231-system. Norge ville ha blitt fryktelig mye bedre umiddelbart. Det at vi har ham midt iblant oss på den norske musikkscenen er mange lykkelige for, og flere vil det definitivt bli etter at han slipper sitt andre album, Plutonic Friends, med The Harmony Crusaders tidlig neste år. I dag ble den første singelen fra albumet sluppet, "Rise From the Mud", og er denne representativ for skiva så har vi alvorlig mye å glede oss til.

I 2013 slapp han albumet Self-Developing Country sammen med bandet som nå har blitt hans faste medsammensvorne, The Harmony Crusaders. Skiva var knakende flott, fikk priser, og ble name-droppet tungt på ymse Årets Beste-skiver. The Wilhelmsens var ikke født den gang da, men hadde vi vært det ville nok både brodern og jeg ha hatt den med høyt opp på våre lister. Det som er sikrere enn noen banker noensinne har vært er at vi skal komme tilbake til Plutonic Friends når den tid kommer, og at den vil blande seg i tetstriden når året skal oppsummeres, for denne karen, dette bandet, det er noe utenom det vanlige. På alle mulige måter.

"Rise From the Mud" er produsert av to karer som vet hvordan jobben skal gjøres, Anders Møller og Torgeir Waldemar, og gis ut av Voices of Wonder. Mix og mastering er gjort av Vegard Kleftås Sleipnes hos Reel To Reel Mastering, og resultatet er direkte beintøft og lekkert. Her snakker vi om fet lyd, og det kan jeg konstatere uten å ha hørt på vinylen. Robert har selv skrevet tekst og melodi, og med seg har han som sagt et grådig bra lag. Malin Pettersen, frontdama i Lucky Lips, og som i tillegg har levert vakker og deilig sang sammen med Trond Andreassen, A-11 og Benedicte Brænden, synger og korer, Anders Hofstad Sørås spiller gitar, Ketil Kielland Lund legger på heftige lyder med sitt Hammond-orgel, mens de som komper herligheten er bassist Terje Støldal og trommis Glenn-Vidar Solheim. Jeg regner med at Anngunn Sørli hos Hito Promo kommer til å få dette ut til alle som setter pris på kul, stilig, vakker og gjennomført rock. De bør det være mange av.

Tema i "Rise From the Mud" er kjærlighetssorg av det skikkelig tunge slaget. Moses var langt nede, muligens helt i knestående, da han fant trøst i at en vakker blomst som lotusen ofte vokser opp av gjørme, sump og skikkelig fælt jordsmonn. Dette ble for ham en slag metafor for at fine og bra ting kan komme til mennesker etter at elendighet og dritt har skjedd. Og, disse vakre og gode tingene, som kan være hendelser eller folk man møter, kan altså komme til deg fra steder der du minst venter det. Sangen åpner som om det skulle være The Kinks anno 1966, med en klar link til det fineste som oppstod i UK i hine harde dager. Men etter introen, som består av et behagelig riff, B3 og et semi-funky komp, tar låten ei litt uventet vending. Jeg sendes rake veien retning en amerikansk singer/songwriter som jeg nesten hadde glemt; Chris Burroughs. Han ga bl.a. ut kremskiva Trade Of Chains på New Rose i 1991, og Robert Moses har litt av den samme vibratoen i stemmen som nevnte Burroughs. I tillegg snakker vi om to herremenn som opererer i det tøffeste americana-territoriet.

Moses er definitivt en rocker, og han trives helt klart når de som backer ham river litt i strengene, legger albuene ned på tangentene, og hamrer ut melodilinjene. Stemmen hans løftes de siste to kneppene av Malin Pettersen, som har en erketypisk countrystemme type Austin, TX, og som står seg usedvanlig godt til denne vibratoen. Nå vet jeg at Moses og Pettersen opptrådte sammen i Tromsø tidligere i sommer, og jeg vet at de gjorde et veldig sterkt inntrykk på de altfor få sjelene som møtte opp, så det er overhode ikke overraskende at resultatet har blitt så solid som det har. The Harmony Crusaders har for sikkerhets skyld fått godfølelsen i studio. Hofstad Sørås sin gitarføring, med fuzz og bokser hentet fra godtehylla, er suveren, og sammen med Kielland Lund har de skapt et aldri så lite psykedelisk univers så deilig at en singel blir så altfor lite. Jeg vil ha mer, og jeg vil ha det med en gang. Faen, det er lenge til februar.

Hvis Robert Moses & The Harmony Crusaders forblir en godt bevart hemmelighet blant norske rock'n'roll- og musikkinteresserte etter februar 2018, blir jeg svært overrasket, på mest mulig negativt vis. Sjekk ut "Rise From the Mud" nuh (!), og ta så turen videre til Self-Developing Country. Du vil skjønne hva jeg mener. The Wilhelmsens tar igjen av oss de imaginære hattene våre, og har begynt nedtellingen til Plutonic Friends. Det er bare 124 dager igjen.

https://open.spotify.com/track/5HlWKyqtXmy312JEZWWnQb