Pur Magi fra Silver Lining

Foto: Julia Marie Naglestad

Silver Lining - Heart and Mind Alike (Vestkyst Records)

Vi har sagt klart og tydelig fra at vi ikke kan drive med singelomtaler. Det vil spise så alt for meget av vår dyrebare tid, i og med at det tikker inn veldig mange pressemeldinger om nye aktuelle singler hele tiden. Og selv om teksten ikke blir så lang i en singelomtale, tar jo det å bare opprette selve omtalen også tid. Og tid er livet. Men. Hvorfor er det alltid et MEN? Når det kommer en låt som "Heart and Mind Alike"...

Norsk americana gjør seg stadig mer gjeldende her hjemme og internasjonalt. Silver Lining har på kort tid etablert seg som et av de klart mest spennende i denne kategorien. I januar 2017 slapp Silver Lining sin første EP, "I’ll Be Waiting for You (In the Grey)", som høstet svært positive omtaler. Ikke minst fikk de en overraskende «streaming-hit» med singelen «Grey», som for lengst har passert en million strømminger i Spotify. Siden da har bandet turnert over hele landet, fra Tromsø til Kristiansand og fra Bergen til Halden. Innimellom den hyppige konsertvirksomheten, som har inkludert opptredener på Klubbøya, Sørveiv, Norwegian Wood, Camp Indie, Audunbakkenfestivalen og Trondheim Calling, har de fått tid til å spille inn sitt debutalbum som slippes i juni 2018. Den kommende plata er spilt inn i Velvet Recording med Lars Voldsdal og er mikset i Studio Paradiso av Marcus Forsgren. 

Medlemmene i Silver Lining møttes via en gjensidig kjærlighet til Gillian Welch og David Rawlings’ musikk på en tributekveld til forbildene. Det viste seg kjapt at stemmene til Stine Andreassen og Live Miranda Solberg (kjent fra henholdsvis The Northern Belle og Louien) kledde hverandre usedvanlig godt og var i stand til å skape vidunderlige harmonier sammen. Harmoniene er ikke det eneste som er vakkert. Kvartetten spiller på mange strenger (pun intended) – akustiske og elektriske gitarer, dobro og pedal steel skaper et folksy lydbilde der spesielt strengehelt Bjørnar Brandseth briljerer i sin allsidighet. Halvor Falck Johansen bidrar også med egne låter og gitar, med en stemme som kan minne om Dylan eller Townes i sine yngre dager.

I tillegg til nevnte Welch, trekker bandet inspirasjon fra artister som Union Station, Joan Shelley, Milk Carton Kids, Joni Mitchell og Laura Marling. I tillegg til Louien og The Northern Belle, har medlemmene i Silver Lining spilt og samarbeidet med navn som Darling West, Torgeir Waldemar, Dig Deeper, The Humble Servants og Benedicte Brænden, for å nevne noen.

Det er lett å "innrømme" at undertegnede (som bare kopierte den teksten du nettopp leste fra plateselskapets presseskriv, og som nå skriver i tredjeperson) smeltet som råtten sommerklar snø en vårdag under en sterk sol da han hørte låta "Heart and Mind Alike" første gang. Den dansende Dobro-en som øyeblikkelig tok tak i meg, sendte meg direkte tilbake til en tid da folk som Guy Clark drev å lagde sine fantastiske plater. Men her det er ingen Jerry Douglas, ingen Verlon (Damn) Thompson, ingen Sam Bush eller Guy Clark, for den saks skyld, som kjærtegner og tryller toner ut av sine respektive strengeinstrumenter. Her er det bare Silver Lining som spiller sin helt NYDELIGE låt. De vakre stemmene som sprer seg som en svak sommerbris i et rom med åpne vinduer, kan lett ta meg tilbake til tider da Nancy Griffith samlet de beste rundt seg og sang sine og andres himmelske sanger med stor innlevelse og genuin kjærlighet, eller de kan minne om de allerde nevnte kvinnene. Uansett mine musikalske assosiasjoner, er dette både nytt og friskt i den tiden vi lever i nå, og jeg kan nesten ikke vente til langspilleren skal dukke opp (jeg har hørt flere smakebiter) - når sommeren er ny og livet langt mer lettkledd. Dette er tonesatt magi fra øverste hylle.

[embed]https://open.spotify.com/album/1UJ7f6DVQ0AVxo9H0gLGrr?si=0NZwe_g-SA2EmQfsvQSluA[/embed]