Bilde
Too Broke To Die
Jerry Leger & The Situation - TOO BROKE TO DIE (Golden Rocket Records)

Fjorten År Med Jerry Leger

Jerry Leger slapp i 2017 det knallsterke albumet "Nonsense and Heartache", som ble belønnet med en kruttsterk 6'er her hos The Wilhelmsens. Året etter ble den tilgjengelig i Spotify, og Jerry la i etterkant av dette ut på sine to første europaturnéer, hvor bl.a. Norge ble besøkt. Nå er han klar for en ny runde i Europa, denne gang med to av sine kumpaner i The Situation, og i den forbindelse har han sluppet samleskiva "TOO BROKE TO DIE: Retrospective 2005-2019 Limited Edition", et album som kun blir å få kjøpt på konsertene hans.

Jerry Leger er en 1985-modell som allerede har rukket å gi ut elleve album. Fem av disse har vært soloalbum, mens tre er gitt ut sammen med The Situation. I tillegg har han et par bi-prosjekter gående, The Del Fi's og The Bop Fi's, som det har blitt tre album med. De 21 låtene som utgjør TOO BROKE TO DIE: Retrospective 2005-2019 er alle hentet fra soloalbumene og de tre skivene som er gjort sammen med The Situation. To av låtene er ikke utgitt tidligere, men er outtakes fra innspillingene av soloskivene You, Me & the Horse og Early Riser. At disse låtene ikke er gitt ut tidligere er intet mer enn et heftig bevis på låtskrivertalentet til Leger.

At Jerry er en fyr The Wilhelmsens bare måtte like er artistene han har varmet opp for et durabelig bevis for. The Sadies, Deer Tick, Jim Lauderdale, Justin Townes Earle og Ron Sexsmith er alle kremartister, og sistnevnte har til alt overmål bidratt med piano og kor på et par av soloskivene til Leger. To av disse låtene er på denne samleren, "Old Shoes On My Feet" og "Den of Sin". I tillegg til å varme opp for noen av de fineste bandene der ute, gjorde Jerry konserter med Sarah Shook & the Disarmers under fjorårets turné i Europa, samt delte plakat med fin-fine Trampled By Turtles. Han er med andre ord i det gode selskap.

Festlig nok så åpner og avslutter TOO BROKE TO DIE med låter fra debuten, Jerry Leger and the Situastion. "Red City"og "Riverside" er to låter det er stor fare for at du blir å høre om du tar turen til en av hans konserter i mai, særlig med tanke på at Jerry har med seg bessisten Dan Mock og trommisen Kyle Sullivan fra The Situation når han besøker oss denne gang. De fire første sporene er alle fra med hans faste backingband, og dermed blant de mest rocka sporene. I grenseland mellom heartland og countryrock minner han tidvis om Bruce Springsteen, og innimellom om Steve Earle. Men, mest av alt er han Jerry Leger, noe "Too Broke to Die" er et utmerket eksempel på.

En virkelig lekkerbisken er "You Really Got It So Bad", en av disse outtakes som får sin premiere på TOO BROKE TO DIE. Låten er hentet fra 2014-utgivelsen Early Riser, i utgangspunktet et soloalbum, men her med The Situation. Låten viser noe av Jerrys spennvidde som låtskriver, og hvorfor The Wilhelmsens og mange med oss mener at han er en av de fineste låtskriverne som kommer fra Canada. Her byr han på noe som kan minne om pop i gata til The Pernice Brothers. "Beating the Storm", den andre outtaken, kan stå som et elegant eksempel på hva Jerry gjør alene med kassegitar. En nydelig melodi som viser fram gitaristen Leger, og ikke minst hans stemmeprakt og formidlingsevne. 

Utvelgelsesprosessen på samlere som dette er alltid interessant. Mange velger sine største hits, andre går etter låtene med flest streaminger, mens Jerry rett og slett har plukket egne favoritter. I tillegg har han hentet 2-3 sanger fra alle skivene, og dermed får vi smakebiter fra alle prosjektene hans. I 2013 ga han ut sitt hittil eneste livealbum, Live On Stage, et album jeg ikke har hørt og som han kun solgte på konserter. "Drive Away Tonight" er samlerens live-alibi.

Naturlig nok er Heartache & Nonsense den skiva som er best representert her. Naturlig fordi vi snakker om et dobbeltalbum, men óg fordi det er hans siste studioarbeid og albumet det vil bli plukket flest låter fra når han dukker opp i mai. Det er ikke vanskelig å skjønne valgene, og det hadde uansett vært umulig å ikke plukke snop fra albumet i og med at det er så kruttsterkt som det er. Men, jeg klarer ikke fri meg fra å savne "Coat On the Rack", denne semi-skumle og hel-kule låten som ble min inngangsport til Jerry Leger og hans musikk, og den overjordisk vakre pianoballaden "Pawn Shop Piano". Sånn er det alltid med samlealbum - og det er helt greit.

Er du ute etter å finne en ny singer/songwriter-favoritt så trenger du ikke lete lenger. Sjekk ut TOO BROKE TO DIE og sjansene er virkelig store for at du avslutter søket. Når du er ferdig med utsjekkingen er jeg sikker på at du blir å se på et av følgende steder:

13.mai - Herr Nilsen, Oslo
14.mai - Siste Reis Pub, Halden
15.mai - Moskus, Trondheim
16.mai - Arnemoen Gard, Ringebu