Bilde

Old Friendship

Oslo-trioen Friendship slapp i fjor et album som fikk mye skryt rundt om i inn- og utland. Ain’t No Shame var resultatet av Fredrik Skalstad, Martin Morland og Sander Eriksen Nordahl sine bravader i Studio Paradiso, men når de nå re-lanserer singelen Alpha Male/Give It Time digitalt, så er det med et annet mannskap, og noe som framstår som et annet band.

Fredrik Skalstad er selvsagt med, mannen som på mange vis er Friendship. Låtskriveren, trommisen og vokalisten står bak disse to låtene fra 2012 óg, men med seg på bass hadde han den gang Kristian Berg, kjent for bl.a. medvirkning på Jens Carelius sine album, og gitarist Magnus Kultorp. Lydbildet den gang var langt mer soul- og livepreget, noe som blir klart fra første sekund av a-siden, “Alpha Male”. Referanser til 60s soul som The Delphonics på sitt mest up-tempoiske er ikke helt bak mål, men samtidig hører jeg antydninger til at Skalstad har hatt mer enn et Steely Dan-øyeblikk når denne låten ble til. Funky og spretten sak, som seg hør og bør handler om et mannfolk som liker damer. Ikke fryktelig sjokkerende tematisk, altså.

B-siden er den langt mer riffbaserte “Give It Time”, og her hører vi et Friendship som ligger langt nærmere dagens utgave av bandet. Riffet er satt sammen av Kultorp, som igjen var alvorlig inspirert av salige Rory Gallagher. Hvilken låt han har lånt fra finner du nok ut av om du liker Rory, og det gjør du jo. Teksten handler rett og slett om en fyr som ønsker å oppnå ting her i livet, men som sliter med å bli forstått. Skalstad får hamret litt på kubjeller, Kultorp lirer av seg en strøken liten solo, mens Berg viser litt av registeret som gjør at mange ønsker å bruke hans bassisering i studio og på scene.

2012-utgaven av Friendship er interessant å få med seg, ikke minst i et evolusjonsperspektiv, og Skalstad viste allerede den gang at han var en fin låtskriver og en fyr som fikser trommer/vokal i tradisjonen etter Ringo Starr, Peter Criss og Grant Hart, for å nevne noen som trekkes fram altfor sjelden.

Terningkast
Terningkast 5