Bilde
Frode Haltli - Avant Folk - Triptyk (Jazzland Recordings)

Med dørene på vidt gap

Tentetten Avant Folk med orkesterleder Frode Haltli i spiss setter alterdørene på vid vegg med "Triptyk". Med fare for diverse frontkollisjoner mellom sjangere, slippes musikken løs og omringer oss som lytter. Dette er komposisjoner som kommer i mot oss og slipper oss inn i en verden der ulike musikalske retninger flettes sammen til et lydlandskap der fortid møter fremtid.

Det er sikkert noen, lik undertegnede, som lurer litt på hva det noe uvanlige ordet "triptyk" betyr, så når du eventuelt googler det vil du finne ut at det er en tredelt altertavle, eller et alterskap som bretter seg ut i tre deler når du åpner dørene. Disse dørene ble åpnet og lukket for å markere kirkeårets karakter. Her hos Haltli & Co føler jeg at de settes på vidt gap fra første stund og overstrømmer oss med sitt musikalske innhold, et innhold som aldri slipper taket i meg som sitter der og tar i mot med åpne armer - og sanser. OK, så kanskje en dør lukker seg litt et minutt eller to her og der, men det er bare for kaste den rette skyggen/fargen over de på mange måter visuelle lydbølgene som fyller rommet. Det fabelaktige samspillet som pågår åpner sansene våre (vi som tåler musikk som utfordrer), og når de er blottet og i rette modus skjer det som vi håper musikkopplevelser skal gi. Noen ganger røsker og river det, andre ganger er det rene kjærtegn. Noen ganger sitter vi der som spørsmålstegn, for i neste øyeblikk å forstå konseptet med kosmos.
Opplevelsen av dette albumet er på mange måter total. Det lekes med rytmiske strukturer og variasjoner, og de vakre melodiene er aldri langt unna. Den nesten overveldende instrumenteringen er sterk og mektig, og den er i neste omgang usynlig stille som en svak nattebris. Ja, vi snakker om en helt nydelig dynamikk som gjør "Triptyk" så spennende og interessant.

Bilde
Frode Haltli Avant Folk

Dette ti mann/kvinne sterke ensamblet består av Frode Haltli – akkordeon, Erlend Apneseth – Hardingfele, Hans P. Kjørstad – fiolin, Rolf-Erik Nystrøm – saksofoner, Hildegunn Øiseth – trompet, bukkehorn og vokal, Ståle Storløkken – Hammond orgel og synth, Juhani Silvola – gitar, Oddrun Lilja Jonsdottir – gitar og vokal, Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass, Per Oddvar Johansen – trommer... Som dere ser et stjernelag av musikere. I tillegg finner vi gjestemusikere som Helga Myhr – vokal, Veslemøy Narvesen – trommer, Ole Morten Vågan - kontrabass.

Denne sammensetningen går på tvers av både generasjon og sjanger, noe som utvilsomt er grunnen til at resultatet er så rikt og har et så stort spenn. Jeg vil kalle det vingespenn, for rett som det er føles det som man flyter avsted på store sterke vinger.
Jeg har ikke lyst å utbrodere ting i denne omtalen, men sier bare LYTT. Prøv ut opplevelsen "Triptyk" kan gi deg om du ikke er redd for å utforske dine grenser, eller om du rett og slett har gått rundt å visst om at denne utgivelsen ville komme, og vet hva du kan vente deg av den. Lytt. It’s viktig.