Bilde
Filmoteket logo

Påsketips fra The Wilhelmsens

Påskeferie er påskefri med påskefrokost, påskekrim, påskemarsipan og påskeegg på påskefjellet. Eller hjemmepåske med påskefilm. Er du klar over det fantastiske tilbudet som finnes på Filmoteket?

Filmoteket er en del av bibliotekets ordinære utlånstjeneste, og lar deg se digital film med lånekortet ditt. Som en digital tjeneste er selvsagt filmene tilgjengelig når som helst og hvor som helst, og i den rikholdige katalogen finnes det faktisk noen skikkelige godbiter med «musikkfilm». Den eneste begrensningen jeg kan finne er at det er maks åtte filmer pr måned, og at hver film kun kan lånes i 48 timer. Selv om denne anbefalingen først og fremst gjelder selve tjenesten, som også har en hendig app, så har vi plukket frem noen påskeanbefalinger:

Bunch of Kunst

Dette er en dokumentar om The Wilhelmsens-favorittene Sleaford Mods. Filmen følger bandet i årene rundt 2014 til 2016, men den benytter også noen arkivbilder fra den tidlige tiden. Vi følger dem fra før deres gjennombrudd og frem til manifestering av kommersiell suksess. Fra konsert på puben, via klubbscener, til opptreden på Glastonbury-festivalen i 2015 (som du kan se i sin helhet her), og den påfølgende turneen i 2015.

Regissør Christine Franz lykkes med å komme under huden på Jason Williamson og Andrew Fearn, her er det «no-nonsense» både i utvalg av innhold og ikke minst i språket. Akkurat slik som Sleaford Mods liker det. Språket er faktisk såpass livlig at filmen fikk 18-årsgrense i England. Et annet interessant perspektiv er slik den viser Sleaford Mods sin Do It Yourself-attitude, særlig personifisert gjennom Steve Underwood, som sier opp jobben som bussjåfør for å bli manager på heltid. Dette er pønk, Iggy Pop er deres største fan, og filmen viser hvordan de blir mottatt i arbeiderklassen både i Uk og på kontinentet.

Control

Denne filmen om Ian Curtis og Joy Division er ikke en dokumentar, bare så det er på det rene. Filmen er en adaptasjon av biografien Touching from a Distance av Deborah Curtis, altså Ian Curtis sin kone, og hun var også co-producer på filmen. Dette er regi-debuten til Anton Corbijn, en av mine favorittfotografer, og en som jobbet tett på postpunkbandet som fotograf. Fotografiene til Corbijn fra denne perioden kjennetegnes som nokså rå og mørke svart-hvitt bilder med skarpe kontraster. Som fotograf er Corbijn kjent for å ta bilder «between the moments», de er i liten grad koreograferte og objektet blir gjerne fotografert når de ikke venter det. Et eksempel kan jo være det gåtefulle bildet av bandet på vei ned til Lancaster Gate Underground Station i 1979. Det er selvsagt mye bra musikk her, og en kan i grunnen ikke overvurdere den påvirkningskraften Ian Curtis og Joy Division har hatt på den alternative musikkscenen. Som et tidsbilde treffer denne filmen ganske godt, selv om Corbijns rene visuelle stil nok står i kontrast til de faktiske forhold. England på slutten av 70-tallet var nok ganske kaotisk, og slik opplevde nok Ian Curtis det også. Det er en mørk, melankolsk og poetisk film, både i handling og visuelt. Filmen tegner et fint portrett uten å falle for fristelsen for å bruke banaliteter og overdrivelser.

Det er vanskelig å si så mye om filmen uten å spoile for mye, men jeg kan jo si at en karusell av relasjonelle utfordringer, fysisk og psykisk sykdom, en plaget kunstnersjel og medisinering ikke ender lykkelig.

Once Were Brothers - Robbie Robertson and The Band

Dette er historien om The Band slik Robbie Robertsen ser den, med bidrag fra blant andre Bruce Springsteen, Eric Clapton, Martin Scorsese, Peter Gabriel, Van Morrison, George Harrison, Ronnie Hawkins og ikke minst hans kone Dominique Roberts. Noe er arkivmateriale, mens andre intervjuer er gjort i forbindelse med filminnspillingen. Filmen forteller historien om hvordan bandet ble etablert og frem til avskjedskonserten og -filmen Last Waltz, som du kan lese mer om her. Filmen gir et herlig tidsbilde, og er spesielt interessant i beskrivelsene av det rosa huset i Woodstock hvor det oppsto Music from The Pink og The Basement Tapes med Bob Dylan

American Rapstar

Denne filmen har jeg beskrevet tidligere, det kan du lese her.

 


 

Andre fristelser

Backstreet Girls - Tilbake til Muotathal

In the Court of the Crimson King: King Crimson at 50

Joe Strumner: The Future Is Unwritten

Respect

The Quiet One

Creating Woodstock

Biggie & Tupac

Last Man Standing: Suge Knight and the Murders of Biggie & Tupac

69: The Saga of Danny Hernandez

Charli XCX: Alone Together

Everybody’s Everything

Little Richard: I Am Everything 

The Stone Roses: Made of Stone

Who Killed the KLF

Laurent Garnier: Off the Record

Bad Reputation

Whitney

Mavis!

Amy

A Matter of Time

Alle Eyez on Me

Billie

The Sound of Scars

Joan Baez: I Am a Noise

A Future History Of: The Elephant 6 Recording Co.

Kategorier