Et feiende flott og nytt vennskap

Friendship - Gypsy (Heite Plater)

Friendship er en powertrio fra Oslo som har holdt det gående siden 2010. De albumdebuterte med sin selvtitulerte skive i 2014, og har siden spilt en del konserter. Bandnavnet hentet de fra Junipher Greene og bandets legendariske utgivelse fra 1971. Derfor var det bare rett og rimelig at Friendship varmet opp for progrocklegendene da de fylte opp Rockefeller under sin lille revival i 2015. Jobben de gjorde der ble lagt merke til, skryten satt løst, og dette ga dem det løftet de trengte for å gå i studio og virkelig levere varene. Det endelige resultatet av dette får vi høre i mai når de slipper Ain't No Shame, men allerede i dag kan vi nyte den første singelen fra skiva, "Gypsy".

Trommisen Fredrik Skalstad er også vokalist og frontmann, noe som er kult i seg selv, like mye som det er spesielt. Med seg har han gitarist Sander Eriksen Nordahl og bassist Martin Morland. Da karene gikk i studio fikk de etterhvert besøk av Rohey Tallah (Rohey), Axel Skalstad (Krokofant, Rune Your Day, Chili Vanilla), André Roligheten (Rune Your Day, Gard Nilsen's Acoustic Unity, Trondheim Jazz Orchestra) og Jørgen Mathisen (Krokofant, Gard Nilsen, Kjetil Møster), som alle bidro på ymse spor, noe vi får høre i mai. Innspillingen og miksen er gjort av Christian Engfelt, en kar som bl.a. har jobbet for Big Bang og Cato Salsa. I særdeles trygge hender, med andre ord, noe vi lett på "Gypsy".

Hva er det så Friendship driver på med? Jo, de har beina godt plantet i 70-tallets hardrock, kan minne om Grand Funk, har en gitarist som garantert har lyttet mye til Rory Gallagher, og blander elementer inspirert av amerikansk soul inn i låtene sine, samtidig som de komper som om de heter Mitch Mitchell og Noel Redding. Hvis det finnes et himmelrike så sitter nok Jimi Hendrix der oppe og nyter sin joint mens han tenker at arven etter ham videreføres på utsøkt vis av en trio fra Oslo.

Da trommis og vokalist Skalstad sendte meg en e-post for en måneds tid siden ble jeg umiddelbart hekta på låten, og spurte om han hadde lyrikken lett tilgjengelig og kunne sende den til meg. Det hadde han, og den ble sendt i ekspressfart til Senja, med den ærlige meldingen "dette er ikke den låten på skiva med det dypeste budskapet". Nå gjør ikke historien om den glade vandreren på leiting etter den store kjærleiken låten svak, heller tvert om. Vi snakker om en feelgood-låt som er såpass kul at de egentlig kunne ha sunget ei oppskrift på brownies, utenriksnyhetene fra Nordlys, eller en sms-korrespondanse mellom Odd Grythe og Vidar Lønn-Arnesen; låten hadde vært funky og stilig åkke som.

"Gypsy" gjør jobben en singel skal gjøre, og jeg skjønner godt at den høster lovord fra nær og fjern. Den pirrer nysgjerrigheten, og sørger for at jeg gleder meg stort til Ain't No Shame kommer ut i platesjappene om rundt regnet tre måneder. Inntil da får vi nøye oss med de 3:43 som er tilgjengelig i Spotify. Sjekk ut låten, og har du anledning så anbefales konserten på MONO 14.februar. Det bare må bli en superstilig, heit og funky aften. Av og til skulle jeg ønske at jeg bodde i Oslo.

https://open.spotify.com/track/4DAx3vWEHAhZW0I2PeQVC8