Vestlandspoet med Nerve og Sjel

Tom Roger Aadland - Vestland, Vestland (Embacle)

En av vårt lands aller fineste poeter, óg The Wilhelmsens-favoritt, Tom Roger Aadland, er i disse dager ute med singelen Vestland, Vestland, og selv om vi ikke tar på oss å skrive så ofte om singler og enkeltlåter, så hender det altså at vi må gjøre et aldri så lite unntak fra tid til annen. Dette er et av disse unntakene. Dette er fra tid til annen.

Så snart låta som er tekstsatt og komponert av denne utmerkede låtsmeden tikkes i gang, kjenner jeg den umiskjennelige duften av en annen Toms... The Heartbreakers. Jeg hører sågar Pettys tolvstrengers Rickenbacker og Benmonts alltid delikate tangenter der inne, i en struktur av poprock og heartland. OK, jeg føler det bare sånn. Uansett og kort sagt, så befinner vi oss i et musikalsk terreng der jeg trives aller best for tiden. For selv om såkalt voksen popmusikk på rockens fjellfaste grunnmur kan være nokså udramatisk for den som ikke vil la seg falle, så er den på mange måter like dynamisk, og like storlått, som naturen på vestlandet, der fjellveggene stuper rett ned i dype fjorder, og der folkets sjel og "lynne"er gjenspeilet i de grandiose omgivelsene, eller motsatt. Jeg tror vi går for motsatt.

Med det samme Tom Roger nærmer seg mikrofonen og slipper ut sin hjertefølte sang, er det som jeg blir dratt rett inn i en slags nasjonalromantisk emosjonell boble. Jeg mener; i denne strofens aller beste betydning, der kjærlighet og genuin tilhørighet er selve grunnpilaren. Jeg blir dratt med på en tur over fjell, sletter og vann, inn i den sanne vestlendingens hjerte, og rett som det er langt til havs der fjellrekkene bare kan skimtes som underkjevene på forhistoriske dyr med en tanngard som bare står der for å beskytte folket som har klort seg fast bak den. Og lyrikken her er utvilsomt en hilsen til landsdelen Aadland vokste opp i, og den er nyansert og full av kjærlighet:

"Eg kan sjå deg for mitt indre / Eg kan høyre deg kor enn eg fer / Den smerta finst kje som du ikkje kan lindre / Du gjer meg heil, det er det du gjer - Vestland, Vestland"

Låta er produsert av Lars Voldsdal og den er innspilt i Velvet Recording med de alltid imponerende stjernemusikerne Kjetil Steensnæs (gitar, pedal steel), Sigbjørn Apeland (hammondorgel), Tor Egil Kreken (bass, banjo) og Erland Dahlen (slagverk, perkusjon).
I tillegg medvirker Oslo Strings: Lise Voldsdal (fiolin, kor og strykearrangement), Ragnhild Lien (fiolin), Isa Caroline Holmesland (bratsj) og Kaja Fjellberg Pettersen (cello).

Tom Roger Aadland er ute med nytt album i mars kommende år, såvidt jeg vet, og det gleder vi oss veldig til. Tom Roger Aadland er jo tross alt vår egen Dylan, men mer enn det, så er han seg selv mest av alt. Men, han er jo sannelig også, og tross alt, han som har blåst meg og mange andre helt av skaftet med sine tolkninger av både Blood On the Tracks, og nå sist, Blonde On Blonde.
Jeg forventer meg mye flott musikk fra denne herren i årene som kommer, og det tror jeg med hånden på hjertet jeg vil få innvilget. Med denne singelen legger han i alle tilfeller lista meget høyt, og dermed er våre forventninger helt der oppe på samme nivå.

 

[embed]https://open.spotify.com/album/7uNzBi6eJC2kwskKMNyIQN[/embed]